Wijnvrouw van het Jaar
Gastronomie
Sico de Moel
Gastronomie
08/29/2023
2 min
0

Wijnvrouw van het Jaar

08/29/2023
2 min
0

Sinds jaren is de verkiezing van de "Wijnvrouw van het Jaar" een belangrijk evenement binnen de Nederlandse wijnindustrie. Terwijl de wijnindustrie vaak wordt geassocieerd met mannen in geruite overhemden die tussen de wijnranken lopen, laat de "Wijnvrouw van het Jaar" verkiezing zien dat deze stereotypen veranderen. Vrouwen brengen unieke perspectieven, creativiteit en vaardigheden met zich mee, en hun bijdragen zijn waardevol voor een bruisende en innoverende wijnsector.


Wijnvrouw van het Jaar

Elk jaar worden enkele bijzondere vrouwen genomineerd voor de prestigieuze titel van "Wijnvrouw van het Jaar". Deze genomineerden vertegenwoordigen verschillende facetten van de wijnindustrie: van gepassioneerde wijnmakers en sommeliers tot ondernemers die hun stempel drukken op de marketing en verkoop van Nederlandse wijnen.

Elk jaar worden vier uitzonderlijke vrouwen genomineerd voor de titel "Wijnvrouw van het Jaar". Deze genomineerden worden gekozen op basis van hun buitengewone prestaties, inzet en impact op de wijnwereld.


Winnaar 2023

In 2023 waren de verwachtingen zoals altijd weer hooggespannen voor de "Wijnvrouw van het Jaar 2023" verkiezing, aangezien vier buitengewoon getalenteerde vrouwen genomineerd zijn. Hun bijdragen aan de Nederlandse wijnwereld zijn opmerkelijk en gevarieerd, en ze dienen als voorbeeld voor anderen in de branche. Dit waren de genomineerden:

Kirsten Abel en Sico de Moel op Domein HolsetDe winnaar: Kirsten Abels!

Visionair achter BruisendWijnHuis Domein Holset, leidt als directeur en wijnmaker de weg in mousserende wijnproductie. Haar vastberadenheid en focus op duurzaamheid maken haar een inspirerende pionier in de Nederlandse wijnwereld.

De jury koos voor Kirsten vanwege haar passie voor wijn, haar brede kennis en de impact die ze maakt op de Nederlandse wijnmarkt.


Vakjury

Naast de inspirerende genomineerden is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de vakjury die verantwoordelijk is voor het selecteren van de "Wijnvrouw van het Jaar". In 2023 bestond deze deskundige jury bestaat ook weer uit voormalig winnaressen en de initiatiefnemer van de Wijnvrouw van het Jaar verkiezing:

Tatjana Puklavec

Als wijnmaker en eigenaar van een familiewijngaard is Tatjana Puklavec een autoriteit op het gebied van wijnproductie. Haar passie voor duurzaamheid en innovatie heeft haar wijnen internationale erkenning opgeleverd. Tatjana's inzicht in het ambacht van wijnmaken is van onschatbare waarde voor de jury.

Claudia van Dongen

Met jarenlange ervaring in de gastronomische wereld is Claudia van Dongen een culinaire duizendpoot. Als chef-kok en sommelier begrijpt ze als geen ander de kunst van wijn-spijscombinaties. Haar expertise voegt een uniek perspectief toe aan de jury en zorgt ervoor dat de winnares een goed afgeronde impact op de wijnindustrie heeft.

Magda van der Rijst

Als hoofdredacteur van een vooraanstaand wijntijdschrift heeft Magda van der Rijst diepgaande kennis van de laatste ontwikkelingen in de wijnwereld. Haar scherp inzicht en vermogen om trends te herkennen, maken haar een waardevol jurylid bij het beoordelen van de genomineerden.

Birthe van Meegeren

Als gecertificeerd vinoloog en wijndocent heeft Birthe van Meegeren een passie voor educatie in wijn. Haar betrokkenheid bij het opleiden van toekomstige wijnprofessionals en wijnliefhebbers weerspiegelt haar toewijding aan het bevorderen van wijnkennis en -waardering.

Barbara Verbeek

Met haar ervaring als ervaren wijnjournalist en presentatrice en mede-initiatiefnemer van de verkiezing heeft Barbara Verbeek diepgaand inzicht in de communicatie en beleving van wijn. Haar bijdrage aan de jury waarborgt dat de impact van de genomineerden op zowel de vakgemeenschap als het grote publiek wordt gewaardeerd.


Finale

De finale vond plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy op maandag 18 september 2023.


Reacties
Categorieën