16 mei 2023 
2 min. leestijd

Federweisser; een bruisende en hippe wijn?

Federweisser of Federweißer is de jonge en sprankelende wijn die nog volop aan het fermenteren is. Dit drankje heeft wereldwijd de harten veroverd van wijnliefhebbers. Vooral in de trendy horecascene van Berlijn is dit natuurlijke en trendy drankje enorm populair geworden.


Federweisser

Wat is federweisser?

Federweisser is een jonge wijn die half-gegist is en voornamelijk geproduceerd wordt tijdens de druivenoogstperiode in de herfst, met name in Duitsland. De naam "federweisser" verwijst naar de lichte, troebele verschijning van de wijn, die doet denken aan een veer.

De smaak van federweisser is vaak fruitig en zoet, met hints van appel, peer en druiven. Door de aanwezigheid van koolzuur heeft de wijn een licht bruisend karakter, wat hem extra verfrissend maakt voor jonge mensen die op zoek zijn naar nieuwe smaakervaringen.


Hoe wordt federweisser gemaakt?

Federweisser wordt gemaakt van vers geperste druivenmost die nog aan het fermenteren is. Vaak worden hiervoor vroegrijpe druivenrassen gebruikt, zoals Müller-Thurgau of Regent voor de rosé variant, die een lage suikerconcentratie hebben.

Tijdens het fermentatieproces worden de suikers in de druiven omgezet in alcohol. Echter, voordat alle suikers volledig zijn omgezet, wordt het fermentatieproces bewust gestopt. Dit resulteert in een laag alcoholpercentage en een zoete smaak.

Om de natuurlijke frisheid en sprankeling van federweisser te behouden, wordt het gekoeld tot net boven het vriespunt. Deze koeling helpt ook bij het stabiliseren van de wijn en voorkomt verdere fermentatie.

Federweisser wordt doorgaans ongefilterd gebotteld, waardoor het kleine deeltjes en gistresten bevat. Dit draagt bij aan de kenmerkende troebele uitstraling van de wijn en voegt een extra dimensie van smaak en textuur toe.


Het natuurlijke karakter van federweisser wordt gewaarborgd doordat er geen kunstmatige additieven of chemicaliën aan toegevoegd worden. Het is puur genieten van de smaken en aroma's die rechtstreeks uit de wijngaard komen.


Waarom moet federweisser vers gedronken worden?

Federweisser is bedoeld om vers gedronken te worden. Het is een seizoensgebonden drankje dat het beste smaakt wanneer het net gebotteld is. Vanwege het voortdurende fermentatieproces heeft federweisser een zeer beperkte houdbaarheid. Het wordt meestal binnen een paar dagen na de productie vers gedronken.

Na verloop van tijd zal de wijn volledig gisten en verandert de smaak. Daarom is het belangrijk om federweisser zo vers mogelijk te consumeren, zodat je kunt genieten van zijn karakteristieke frisheid en smaak.


Hoe wordt federweiser geserveerd?


Federweisser wordt meestal geserveerd in glazen met een lichte sprankeling, waardoor het levendige karakter van het drankje nog meer tot uiting komt. Het wordt gekoeld geserveerd in sprankelende glazen en kan zowel op zichzelf gedronken worden als gecombineerd worden met lichte gerechten, zoals salades, vis of verse kazen

De verfrissende en fruitige smaken van federweisser vormen een perfecte aanvulling op deze gerechten, waardoor ze samen een heerlijke smaakbeleving creëren.


Kortom, federweisser is een jonge en bruisende wijn die nog volop aan het fermenteren is. Zorg ervoor dat je federweisser vers drinkt, want het is een seizoensgebonden drankje dat het beste smaakt wanneer het net gebotteld is. 

Reactie plaatsen