wijnranken op duurzame wijngaard

WIJNdomein Bergen

3 DUURZAME WIJNGAARDEN

wijngaarden bezoeken?

boek een rondleiding

3

WIJNGAARDEN

12

druivenrassen

3.600

WIJNRANKEN

Nederlandse Wijnbouw
Souvignier gris

12 druivenrassen

Op de wijngaarden van Domein Bergen kiezen voor een selectie van 12 moderne, resistente druivenrassen. Deze druivenrassen zijn afgestemd op het Noord-Hollandse zeeklimaat en de kalkrijke zavelbodem.


Voor de witte wijnen staan aangeplant: Souvignier gris, Muscaris, Sauvitage, Cabernet blanc, Sauvignon Soyhières en Calardis blanc.


Voor de rode wijnen staan aangeplant: Cabernet cortis, Monarch, Laurot, Rondo, Satin noir en Cabaret noir.

Investeren in de wijngaard
nieuwe aanplant 2023

100% duurzaam

De wijngaarden van Domein Bergen worden 100% duurzaam beheerd. Hierdoor kunnen we pure, rijke en authentieke wijnen produceren, met respect voor het milieu en de vitaliteit van onze wijnstokken.


Doordat we geen gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen of meststoffen, kiezen we voor langzame groei. Dit zorgt voor gezondere druiven, met rijkere smaken en expressieve aroma's.


Op de wijngaarden creëren we een ecologisch evenwicht met een gevarieerde flora en fauna. Dit draagt bij aan een gezonde bodem en verhoogde natuurlijke weerbaarheid tegen bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden in de toekomst.

Munnicke & Raven polder
Munnicke & Raven

HISTORISCH TERROIR

Domein Bergen ligt op zo'n 5km van de Noord-Hollandse duinen in de historische Munnicke & Raven polder tussen Alkmaar en Bergen.


Rond 1540 werd de polder drooggelegd, één van de eerste droogmakerijen van Holland. In de zavelgronden van Domein Bergen vinden we dan ook nog  altijd resten van de zeekleiafzettingen uit die tijd.


De wijngaarden worden omzoomd door een bosrand van oude elzen, populieren en nieuwe voedselbos bomen.

Sico de Moel

wijngaarden bezoeken?

Domein Bergen is een ledenwijngaard. Dit betekent dat leden altijd en onbeperkt welkom zijn op het domein. Voor een heerlijke wandeling of een inspectie van je eigen wijnranken. Eventueel kun je ook altijd aanmelden om zelf een paar uurtjes dan handen uit de mouwen te steken.


Vanaf mei zijn er weer rondleidingen door Sico de Moel, de gastronomisch wijngaardenier en initiatiefnemer van Domein Bergen.