De allereerste wijnen van Domein Bergen

WIJNdomein Bergen

onze wijnen

Wijnen van je eigen WijnSTOK?

doe mee en word connaisseur

1100+ leden

wijnliefhebbers

190 Kg

druiven geperst

135 Liter

wijn op het vat

Jonge Wijn Analyse
wijnen proeven uit het 't vat

De WIJNEN VAN DOMEIN BERGEN

Op dit moment liggen de eerste wijnen van Domein Bergen op het vat. Van de 1200 wijnstokken die in 2021 zijn aangeplant hebben we in 2023 al de eerst 220 Kg druiven kunnen plukken. Dit was een proefoogst ter voorbereiding op de eerste echte oogst in 2024.


Op het vat ligt een witte wijn van 60% Sauvitage en 40% Muscaris. Op het ander vat ligt de Rosé. Dit een blend van onze 4 andere druiven uit de proefoogst: 60% Souvignier gris, 20% Monarch, 15% Cabernet cortis en 5% Laurot.


De wijnen zijn nog niet gebotteld en liggen nog op het vat. Onze experts en enkele leden hebben de wijnen uit het vat inmiddels kunnen voorproeven. De eerste reacties zijn al positief, maar we moeten dus nog even geduld hebben voordat onze leden de wijnen van hun eigen wijnstokken kunnen proeven.

leden doen de groene pluk
Zomersnoei & Groene oogst op Domein Bergen

hoe worden onze wijnen gemaakt?

Alle wijnen op van Domein Bergen worden op het domein zelf gemaakt. Er is volledig controle over het hele productieproces. Vanaf de aanplant van de wijnrank tot en met het bottelen van de fles.


Duurzaam wijngaardbeheer zorgt voor gezondere druiven waarin het terroir van Domein Bergen volledig tot expressie komt. De kwaliteit van de druiven wordt voortdurend gemonitord om het perfecte moment voor de oogst te bepalen. De oogst wordt handmatig geoogst waarbij de druiven zorgvuldig worden geselecteerd op kwaliteit.


Na de oogst worden de druiven zachtjes geperst om de delicate smaken en aroma's te behouden. Dan volgt het proces van gisting, clarificatie, rijping van de wijnen. Tijdens dit proces worden de wijnen regelmatig geproefd en geanalyseerd. De leden van Domein Bergen volgen dit proces op voet.

Wijn Spijs Combinaties
zomersalade met eetbare bloemen van het domein

WIJN en SPIJS

Wijnliefhebbers weten het: de perfecte wijn-spijs combinatie kan een culinaire ervaring naar een hoger gastronomisch niveau tillen. Bij Domein Bergen delen we die passie voor wijn en gastronomie.


Hierbij draait het om de balans tussen de smaken en structuur van de wijn en het gerecht. Bijvoorbeeld een lichte wijn bij een licht en zomers gerecht. Maar ook de zuurgraad en tannines kunnen van invloed zijn. Kies voorbeeld een rode wijn met zachte tannines bij een delicaat gerecht.


De wijngaardenier van Domein Bergen is professioneel gastronoom en oud chefkok. Op Domein Bergen experimenteren  we graag met nieuwe smaken uit ons voedselbos of plukweiden en delen originele recepten met de leden.

Wijnstok adopteren op Domein Bergen
elk lid een eigen wijnrank

Wijnen van je eigen wijnstok?

Leden van Domein Bergen volgen met het hele proces van wijn maken live met hun eigen wijnstokken op het domein. Hierbij leer je alle geheimen van het wijn maken.


Je ziet je eigen wijnstok opgroeien tot mooie wijnrank. Van aanplant, zomer- en  wintersnoei, groene oogst, proefoogst, alle metingen in de wijngaard tot en met het persen, klaren, rijpen, voorproeven en bottelen van je eigen wijnen.


We houden niets achter en delen alles met je, ook de leermomenten en fouten die we  maken. Je bent er live bij, vanuit je luie stoel. Daarbij ben je ook onbeperkt welkom op de wijngaard. Voor een inspectie van je wijnstokken of om zelf een paar uurtjes de handen uit de mouwen te steken. Niets moet, alles mag.

inclusief lidmaatschap Wijndomein Bergen

Reviews van leden

These slides will be slide-able on the live version of your page!
Met veel plezier en trots

Met veel plezier en trots onze eerste wijnstok geplaatst op dit prachtige terrein in Bergen. En onder begeleiding van een enthousiaste en bevlogen Sico, de wijngaardenier.


Super leuk. Ook omdat we op de hoogte gehouden worden van de groei, de bloei, de keuzes van de wijngaard, de wijndruiven. Zo blijven we betrokken en hopen we snel onze eerste wijn van onze eigen druiven te mogen drinken :-)


Vrijblijvend mogen we altijd helpen op de wijngaard en dat gaan we zeker doen. Mooi om het proces van druif -> wijn helemaal zelf te mogen ervaren.


Een aanrader!

Ingrid Klok

IN Theorie weet ik het allemaal wel

In theorie weet ik het allemaal wel, maar de praktijk is anders.


Het voelt als een eigen wijngaard en het is prachtig om er een te hebben.


Beter cadeau kon ik me niet wensen.
Jeck Schuitmaker
De passie straalt er vanaf
Wat een mooi project! Sico is een gepassioneerde wijngaardenier die je warm welkom heet en je rondleidt over zijn prachtige wijngaard.


Wij hebben er een stok staan en volgen die op de voet, ook door middel van de vele leuke updates met weetjes die Sico deelt met de deelnemers.


Nog geen wijnstok? Doe mee! Het is te gek!
Johan de Meijer
Verborgen parel!
Mijn impulsieve kado voor mijn lief (een 5-jarig lidmaatschap van dit relatief jonge) wijndomein blijkt een feestje voor de echte wijn- en natuurliefhebber!


Geweldig plekje, superleuke ontvangst en mega-blije lief..... Absolute aanrader voor alle wijn- en natuurliefhebbers!!!!!
Anneke Verduin