Terroir van Domein Bergen

Terroir

08 juli 2023

Terroir omvat alle natuurlijke en menselijke elementen die invloed hebben op de groei en smaak van de druiven.

Het verwijst dus naar de combinatie van factoren die invloed hebben op de groeiomstandigheden van druiven in een specifiek gebied. Denk aan elementen zoals de bodem, het klimaat, de topografie, de ligging van de wijngaard, de flora en fauna, en vooral de menselijke invloed, zoals wijnbouwpraktijken en tradities.


Het nut van terroir

Terroir speelt een essentiële rol in het creëren van het karakter van een wijn. Het begrijpen en waarderen van het terroir stelt ons in staat om de diversiteit en complexiteit van wijnen te ervaren en te genieten van de nuances die het terroir aan de wijn toevoegt.


Risico's en uitdagingen

Elke wijngaard heeft zijn eigen unieke terroir. Het stelt wijnmakers in staat om wijnen te produceren met een unieke identiteit die nauw verbonden is met de locatie waar de druiven zijn geteeld.

Hoewel terroir vele voordelen biedt, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Klimaatverandering, bijvoorbeeld, heeft invloed op de temperatuur, neerslagpatronen en rijpingsprocessen, wat de smaak en kwaliteit van de druiven kan beïnvloeden. Daarnaast kunnen ziektes en plagen specifiek zijn voor bepaalde gebieden, wat de teelt van druiven bemoeilijkt. Het begrijpen en beheersen van deze risico's is cruciaal voor het succes van een wijnmaker.


Invloed op het terroir

Hoewel terroir grotendeels wordt bepaald door natuurlijke factoren, kunnen wijnmakers ook enige invloed uitoefenen op het terroir. Door bijvoorbeeld meer biodiversiteit te creëren rondom de wijngaard of de bodemgesteldheid te verbeteren met bemesting en irrigatie, of door specifieke druivenrassen selecteren die goed gedijen in de lokale omstandigheden.

Echter, het is belangrijk om een evenwicht te bewaren tussen het respecteren van het natuurlijke terroir en het beïnvloeden ervan.


Waarom is terroir belangrijk?

Terroir geeft wijn zijn identiteit en zorgt voor diversiteit. Het stelt ons in staat om wijnen te ontdekken die uniek zijn voor een bepaald gebied en om de subtiele verschillen in het karakter van de wijnen te ervaren.

Bovendien draagt het respect voor het terroir bij aan duurzame wijnbouwpraktijken, waarbij aandacht voor de omgeving en het behoud van biodiversiteit centraal staan.


Het proeven van Terroir

Een wijnexpert gebruikt zijn zintuigen om de unieke kenmerken van terroir in een wijn te ontdekken.

Visueel

Observeer de kleur en helderheid van de wijn. De kleur kan variëren, afhankelijk van bijvoorbeeld de rijpheid van de druiven, maar ook de bodemgesteldheid. Wijnen uit een kalkrijke bodem kunnen een lichtere kleur hebben dan wijnen uit een bodem met meer ijzer.

TerroirAroma

Analyseer de geur van de wijn en let op specifieke geuren die geassocieerd worden met bepaalde bodemtypen. Bijvoorbeeld, een wijn uit een vulkanische bodem kan aroma's van mineralen en rokerigheid hebben.

Smaak

Proef de wijn om unieke smaakprofielen te identificeren die uniek zijn voor een specifiek terroir. Bijvoorbeeld, wijnen uit een koele klimaatregio kunnen hogere zuurgraad hebben, terwijl wijnen uit een warm klimaat voller en rijper kunnen smaken. Let ook op specifieke smaakkenmerken, zoals aardse tonen of minerale tonen.

Structuur

Let op de textuur en structuur van de wijn, zoals de tannines en de body. Deze elementen kunnen variëren afhankelijk van de bodemgesteldheid en de rijping van de druiven. Bijvoorbeeld, wijnen uit een bodem met veel kiezelstenen kunnen een zijdezachte textuur hebben.


Het terroir van Domein Bergen

Ook het terroir van Domein Bergen wordt beïnvloed door een aantal unieke kenmerken die we binnenkort zouden kunnen terug proeven in onze wijnen.

Bodemsamenstelling

De bodem van Domein Bergen bestaat uit veengrond en zavel. Deze bodemsamenstelling geeft de wijnen mineraliteit en structuur. De veengrond zorgt voor een goede waterhuishouding en voeding voor de wijnstokken, terwijl de zavel bijdraagt aan de drainage en de vorming van een stevige basis voor de wortels.

Vlakbij zee

Domein Bergen ligt op slechts 6 km afstand van de zee. Dit heeft invloed op het klimaat van het gebied, door verkoelende invloeden van de zeewind. Deze maritieme invloed zorgt voor gematigdere temperaturen en een langere groeiperiode. Dit zou kunnen resulteren in wijnen met een fris en levendig karakter, een verfijnde zuurgraad en levendige fruitaroma's.

De aanwezigheid van oude schelpenresten in de bodem voegt ook een extra dimensie toe aan het terroir van Domein Bergen. Deze schelpen kunnen bijdragen aan de mineraliteit en ziltigheid van de wijnen, waardoor ze een subtiele zee-achtige nuance zouden kunnen krijgen.

Zonuren

Domein Bergen profiteert van gemiddeld de meeste zonuren van Nederland. Deze langere blootstelling aan de zon bevordert de rijping van de druiven en draagt bij aan een optimale suiker- en fenolische rijpheid. Dit kan zorgen voor een mooie concentratie van fruitaroma's, rijpe zachte tannines en een volle structuur.

Voedselbos

Ook het het voedselbos, hoewel pas aangeplant draagt bij aan de diversiteit en complexiteit van het terroir. Het voedselbos creëert een harmonieuze omgeving met een rijke biodiversiteit. Dit kan resulteren in extra nuances en complexiteit in de wijnen, afkomstig van de interacties tussen de wijnstokken en de diverse flora en fauna rondom het domein.

Bosrand

De omzoming van de wijngaarden door een bosrand op Domein Bergen heeft ook invloed op het terroir. Ze kunnen bescherming bieden tegen wind en invloeden van buitenaf, wat gunstig is voor de gezondheid van de wijnstokken. Bovendien kunnen ze bijdragen aan de microklimaatvorming en de ontwikkeling van unieke aromatische eigenschappen in de wijnen.

Druivenrassen

Domein Bergen heeft maar liefst 14 verschillende moderne druivenrassen aangeplant, in lange rijen, door elkaar heen. Elke druivensoort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en smaakprofielen. Door deze diversiteit aan rassen kunnen we straks genieten van een breed scala aan wijnen met verschillende aroma's, smaken en texturen. Ook dit is een belangrijk onderdeel van het terroir.


Essentie van kwaliteit

Terroir is de essentie van kwaliteit in de wijnbouw. Het brengt de unieke combinatie van natuurlijke en menselijke factoren samen die de groei en smaak van druiven beïnvloeden.

Door al deze elementen samen te brengen, draagt het terroir bij aan de unieke identiteit en het karakter van een wijn. Het maakt elke wijn uniek en weerspiegelt de specifieke kenmerken van het wijngebied waarin het is geproduceerd.

Reactie plaatsen