Wijnstok pas aangeplant

Groei van de jonge wijnstok

Hoewel wijnranken uit zaden kunnen groeien, worden meestal vermeerderd door stekken. In de eerste jaren na het planten richten wijnstokken hun energie voornamelijk op de ontwikkeling van het wortelstelsel en het groeien van takken.


Wortelstelselontwikkeling

In de beginfase na het planten van wijnstokken is de ontwikkeling van een gezond wortelstelsel van cruciaal belang. Sterke en diep doordringende wortels zorgen ervoor dat de wijnstok voldoende voedingsstoffen en water kan opnemen, wat essentieel is voor een gezonde groei.

In de eerste paar seizoenen steken wijnstokken ook veel energie in het groeien van takken. Deze takken vormen de basisstructuur van de wijnstok en dragen later de druiventrossen.


Ideale groeiomgeving

Wijnstokken gedijen van nature het beste aan de rand van het bos, waar ze kunnen profiteren van de bescherming en ondersteuning van bomen. Ze kunnen zich omhoog kronkelen en zorgen ervoor dat hun bladeren voldoende zonlicht ontvangen voor fotosynthese. Dit stelt de wijnstok in staat om suikers aan te maken en deze om te zetten in druiven van hoge kwaliteit.

Sommige wijnstokken kunnen indrukwekkende lengtes bereiken, tot wel 30 meter. Dit maakt ze flexibel en veelzijdig in hun groei en zorgt ervoor dat ze zich aan verschillende omgevingen kunnen aanpassen.


Ondersteuning en snoei

In de wijnbouw worden wijnstokken vaak ondersteund door een systeem van palen en draden. Deze structuur biedt niet alleen fysieke ondersteuning aan de takken, maar stelt ook de wijnboer in staat om de groei van de wijnstokken te begeleiden en te sturen.

Snoeien is een essentieel onderdeel van de wijnstokverzorging. Het bevordert de gezonde groei van de wijnstok door de juiste balans te vinden tussen het aantal takken, de belasting en de kwaliteit van de druiven. Deze balans is het vakmanschap van de wijngaardenier.


De eerste 5 seizoenen vormen een belangrijke groeicyclus voor jonge wijnstokken, waarin de focus ligt op wortelstelselontwikkeling, takgroei en de juiste ondersteuning om een gezonde en productieve wijnstok te bevorderen.

Reactie plaatsen