zon

Zonuren in de Wijngaard

04 juli 2023

Het aantal zonuren is een cruciale factor in de wijngaard omdat het direct van invloed is op het rijpingsproces van de druiven en daarmee op de kwaliteit van de uiteindelijke wijn. Zonlicht is essentieel voor de fotosynthese, het proces waarbij planten zonlicht omzetten in energie om te groeien en rijpen.


Rijping van de druiven

Zonlicht is nodig voor de druiven om suikers te produceren door middel van fotosynthese. Deze suikers zijn essentieel voor de fermentatie en omzetting in alcohol tijdens het wijnbereidingsproces. Een voldoende aantal zonuren zorgt voor een optimale suikervorming in de druiven, wat resulteert in een goede rijping en het behalen van de gewenste suikergehaltes in de druiven.


Smaakontwikkeling

Naast suikervorming is zonlicht ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van aroma's en smaakstoffen in de druiven. De UV-straling van de zon bevordert de synthese van aromatische verbindingen, zoals terpenen en fenolen, die bijdragen aan de complexiteit en karakteristieke smaakprofielen van de druiven en uiteindelijk de wijn.


Kleurontwikkeling

Zonlicht speelt ook een rol bij het ontwikkelen van de kleur in rode druiven. De aanwezigheid van zonlicht stimuleert de productie van anthocyanen, de pigmenten verantwoordelijk voor de rode kleur in de schil van de druif. Een voldoende aantal zonuren draagt bij aan een diepere en intensere kleur in rode wijnen.


Gezonde groei

Zonlicht is van vitaal belang voor de algemene gezondheid en groei van de wijnstokken. Het helpt bij de fotosynthese en de productie van voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van de plant. Voldoende zonlicht zorgt voor sterkere wijnstokken, betere weerstand tegen ziekten en plagen, en een verbeterde opname van voedingsstoffen uit de bodem.


Zuidelijke helling

Bij het kiezen van een locatie voor de wijngaard moet de wijngaardenier rekening houden met de oriëntatie en de helling van het terrein. Het is ideaal om de wijngaard zo te plaatsen dat de wijnstokken maximale blootstelling aan de zon krijgen. Het planten van de wijnstokken op een zuidelijke helling is vaak gunstig, omdat dit de blootstelling aan zonlicht maximaliseert.


Zonlicht penetratie

Het kiezen van de juiste plantdichtheid, de afstand tussen de rijen en de hoogte van de planten kan helpen bij het optimaliseren van de lichtpenetratie in de wijngaard. In Nederland zien we daarom vaak grotere loofwanden en meer afstand tussen de rijen met wijnranken, dit om de opname van zonlicht te maximaliseren. Ook worden bladverwijderingstechnieken gebruikt, zoals het verwijderen van overtollige bladeren rond de druiventrossen, kan de zon beter doordringen in het bladerdak en de druiven bereiken.

Zonuren in de wijngaard


Meeste zonuren van Nederland

Gemiddeld heeft, door de jaren heen, het Westen van Nederland de meeste zonuren. Hier is ook de minste bewolking, neerslag en late nachtvorst. Statistisch gezien ligt Domein Bergen op het zonnigste plekje van Nederland. Er is ook iets meer wind en de temperaturen zijn gemiddeld iets lager in het Oosten en Zuiden van Nederland.

De komende jaren zal gaan blijken wat deze factoren van invloed hebben op het terroir en de kwaliteit van de wijnen.
Reactie plaatsen