Duurzame Nederlandse Wijnbouw

De Nederlandse wijnbouw is in de afgelopen jaren sterk in opkomst, en er worden steeds meer mooie wijnen gemaakt. I

Er zijn in Nederland in 2024 ongeveer 200 commerciële wijngaarden. De exacte cijfers van de Kamer van Koophandel, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, het Ministerie van Landbouw en van de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten komen niet met elkaar overeen. Elk jaar komen er ook weer nieuwe wijngaarden bij en vallen er ook weer af.

De gemiddelde oppervlakte van een wijngaard in Nederland is 1 à 2 hectare, met enkele uitschieters van meer dan 5 hectare. De meeste Nederlandse wijnmakers zijn hobbywijnmakers, een groot deel is ook professioneel en commercieel. Domein Bergen is de enige 100% ledenwijngaard. In alle Nederlandse provincies wordt wijn geproduceerd. De meeste wijngaarden zijn echter te vinden in Limburg, gevolgd door Gelderland en Noord-Brabant.


Kwaliteit

De meeste wijn die wordt geproduceerd in Nederland is witte wijn, volgens het RVO 73% in 2022. De overige wijnen zijn rood of rosé. De kwaliteit van Nederlandse wijn is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dit komt door een aantal factoren, waaronder de toenemende kennis van wijnbouwers, de ontwikkeling van nieuwe druivenrassen die goed bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat, en de inzet van duurzame wijnbouwmethoden.


Duurzaamheid

De Nederlandse wijnbouw is een innovatieve sector. Er wordt veel gewerkt met nieuwe druivenrassen die goed bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat en duurzame wijnbouwmethoden, zoals biologische wijnbouw en biodynamische wijnbouw.

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de Nederlandse wijnbouw. Er zijn steeds meer wijngaarden die zich inzetten voor een duurzame bedrijfsvoering. Zo worden er gebruik gemaakt van natuurlijke bemesting, worden er energiebesparende maatregelen genomen, en wordt er gewerkt aan een circulaire landbouw.


5 Opvallende feiten over Nederlandse Wijnbouw:

  1. De Westkust heeft de meeste zonuren van heel Nederland.
  2. In alle Provincies van Nederland worden goede wijnen gemaakt.
  3. Wijnproductie op zware kleigronden blijkt ook goed mogelijk.
  4. Steeds meer Nederlandse wijnen vallen internationaal in de prijzen.
  5. De opbrengst per hectare wijnbouw is 5 tot 7 keer hoger in vergelijking met traditionele landbouw.

op deze website vind je meer dan 50 artikelen over duurzame wijnbouw in Nederland.