Sommelier

Sommelier Opleiding

Een sommelier is meer dan alleen een wijnkenner; het is een titel die staat voor een diepgaande expertise in wijn, gastronomie en gastvrijheid. Als gids voor de wereld van wijn en spijs, speelt de sommelier een speciale rol bij het verbeteren van de culinaire ervaring en het kiezen van de passende wijn voor elke gelegenheid.


Wat is een Sommelier?

Een sommelier is een getrainde professional die verantwoordelijk is voor het selecteren, serveren en aanbevelen van wijnen aan gasten in restaurants, hotels en andere eetgelegenheden. De sommelier heeft uitgebreide kennis van wijnregio's, druivensoorten, proeftechnieken en wijn-spijscombinaties.


Thee SommelierWat doet een Sommelier?

Sommeliers selecteren wijnen die passen bij het menu, adviseren gasten over wijnkeuzes, openen en decanteren wijnen, en zorgen ervoor dat de wijnen correct worden geserveerd. Ze dragen bij aan de algehele eetervaring van gasten door wijnaanbevelingen te doen die perfect aansluiten bij het gekozen menu. Ze kunnen ook helpen bij het opbouwen van de wijnkaart van het restaurant.

Een goed opgeleide sommelier kan de gastervaring op een niveau hoger zetten door de juiste wijn-spijscombinaties te bieden, gasten te adviseren en te inspireren met hun passie voor wijn. Hierbij kijkt een sommelier niet alleen naar de wijn-spijs combinatie, maar ook naar de gelegenheid, het seizoen, het moment van de dag, misschien zelfs het weer, maar vooral naar de persoonlijke voorkeur van zijn gast.


Sommelier Opleidingen

Er zijn een scala aan sommelier opleidingen die je kunnen helpen je passie om te zetten in een professionele carrière als sommelier. Hier zijn enkele van de meest gerenommeerde sommelier opleidingen in Nederland:


SVH Sommelier (WTOL Academy)

Deze praktijkgerichte opleiding is ontworpen om aspirant-sommeliers uit te rusten met de nodige vaardigheden en kennis om uit te blinken in de horecabranche. De SVH Sommelier Opleiding biedt een flexibel leertraject, zodat je de opleiding kunt volgen terwijl je werkt. Na voltooiing van de opleiding ontvang je het SVH Sommelier certificaat. Link


Academie voor Gastronomie (Peter Klosse)

De Academie voor Gastronomie biedt een breed scala aan opleidingen op het gebied van gastronomie, waaronder Gastronoom-Sommelier. Level 2 en Professioneel Gastronoom-Sommelier Level 3. Deze opleidingen van een half jaar of een jaar leiden op voor het CIGE examen (Centraal Instituut voor Gastronomie Examens) en WSET 2 of 3 (Wine & Spirits Education Trust.


Edwines School (Edwin Raben)

Deze prestigieuze opleiding, die wordt aangeboden in samenwerking met de Association de la Sommellerie Internationale (ASI), stelt je in staat om je te onderscheiden als een erkende sommelier op hoog niveau. De Sommelier Opleiding aan de Edwines School met het internationale A.S.I. examen certificeert jouw direct als internationaal erkend sommelier. 


Hoe word je Sommelier?

De wereld van wijn en dranken evolueert voortdurend en biedt een boeiende mix van passie, smaakontwikkeling en gastvrijheid. Als je gepassioneerd bent over wijn, bier, gedistilleerde dranken en hun complexe smaakprofielen, is een carrière als sommelier wellicht interessant.

 1. Basisinteresse
  Ontwikkel je smaakpapillen en nieuwsgierigheid naar verschillende soorten wijnen, bieren en gedistilleerde dranken.

 2. Opleiding
  Investeer in je kennis door het volgen van erkende opleidingen bij gerenommeerde instituten zoals bij Edwin Raben, Peter Klosse of WTOL Academy.

 3. Praktijk
  Werk in fine-dining restaurant met een goede wijnselectie en ervaren sommelier om praktische ervaring op te doen met service, wijn-spijscombinaties en gastbeleving.

 4. Proeven
  Bezoek wijnproeverijen en evenementen om je proefvaardigheden te ontwikkelen en je kennis van verschillende wijnen, druivensoorten en regio's te vergroten.

 5. Join the Club
  Het Gilde van Sommeliers is er voor (en door) haar leden; de sommeliers. Gastheren en -vrouwen, werkzaam in restaurants en wijnbars met een specialisatie in dranken, voornamelijk wijn.

 6. Blijven leren
  Blijf leren door boeken, artikelen en blogs te lezen over wijn, gastronomie en trends in de industrie.

 7. Netwerken
  Bouw relaties op met andere sommeliers, wijnmakers en leveranciers. Netwerken kan je kennis en carrièremogelijkheden vergroten.

 8. Wijnreizen
  Verken wijnregio's wereldwijd om op een leuke manier inzicht te krijgen in verschillende terroirs en wijnproductiemethoden.

 9. Meester worden
  Word een meester in het herkennen van smaken, geuren en textuur. Leer hoe je gasten kunt adviseren over de beste wijn-spijscombinaties.

 10. Gastvrijheid
  Ontwikkel uitstekende servicevaardigheden en word een gastvrije gastheer/gastvrouw met persoonlijkheid die gasten op een ontspannen manier meeneemt in het verhaal, subtiel kan verrassen en het de gasten altijd naar de zin maakt.


Eigenschappen van een Succesvolle Sommelier

Succesvolle sommeliers hebben diepgaande kennis van wijnen, druivensoorten, wijnregio's en productiemethoden. Ze communiceren complexe informatie en adviseren gasten met gemak. Hun scherp ontwikkelde smaak- en geurvermogen stelt hen in staat subtiliteiten in wijnen te identificeren en nauwkeurige proefnotities te maken.

Ze brengen complexe wijninformatie begrijpelijk en boeiend over aan gasten, luisteren naar voorkeuren en passen aanbevelingen aan. Het creëren van uitzonderlijke gastervaringen staan centraal. Ze begrijpen behoeften en verwachtingen van gasten en helpen hen de juiste dranken te kiezen.

Succesvolle sommeliers werken goed samen met keukenpersoneel, management en bediening. Ze dragen bij aan soepel restaurantverloop en verbeteren de eetervaring. Ze begrijpen de zakelijke kant van horeca en dragen bij aan beheer van wijnprogramma's, prijzen en voorraad.


Tot slot

Sommeliers spelen een essentiële rol bij het verbinden van gasten met de rijke wereld van wijn. Hun kennis, passie en vaardigheden maken hen tot waardevolle schakels tussen producenten, restaurants en wijnliefhebbers, en dragen bij aan de continue groei en evolutie van de wijnindustrie. Het beroep van sommelier evolueert voortdurend, waarbij sommeliers ook betrokken zijn bij wijnmarketing, educatie en consultancy.

Met de groeiende interesse in wijn en gastronomie zal de vraag naar hoogopgeleide sommeliers naar verwachting blijven stijgen.

Reactie plaatsen