Master of Wine

Master of Wine

De titel "Master of Wine" (MW) is de meest prestigieuze onderscheiding in de wijnwereld. Het is een keurmerk voor diepgaande kennis en expertise in alle aspecten van wijn, van druiventeelt tot vinificatie, van marketing tot wijnhandel.

Hoeveel Masters of Wine zijn er?

Op dit moment (maart 2024) zijn er wereldwijd 417 Masters of Wine actief. In Nederland mogen 3 wijnprofessionals de prestigieuze titel MW achter hun naam zetten:

 • Job de Swart MW
 • Frank Smulders MW
 • Cees van Casteren MW

De MW-titel is wereldwijd erkend als een symbool van expertise en professionaliteit. MW's vormen een hechte, internationale community die kennis en expertise op het gebied van wijnen deelt.

Master of Wine Examen

De titel 'Master of Wine' wordt uitgereikt door het Institute of Masters of Wine (IMW)in Londen, opgericht in 1953.

Kandidaten moeten slagen voor een driedelig examen:

 1.  Theorie
  Dit deel omvat zes examens over onderwerpen als wijnbouw, oenologie, wijnhandel en wijnwetgeving.
 2. Proeven
  Kandidaten moeten blind meer dan 36 wijnen proeven en beoordelen op druif, herkomst, jaartal en andere kenmerken.
 3. Onderzoek
  Kandidaten schrijven een onderzoekspaper, waarin ze een diepgaand onderzoek doen naar een wijn-gerelateerd onderwerp uit de kunst, geesteswetenschappen of sociale wetenschappen.

De focus van het MW-examen ligt niet alleen op de technische aspecten van wijn, maar ook op de bredere context. Kandidaten worden gestimuleerd om na te denken over de rol van wijn in de cultuur, geschiedenis, economie en ethiek.

Wat doen Masters of Wine?

De titel opent deuren naar diverse carrières in de wijnwereld, zoals wijnmaker, sommelier, journalist, consultant en docent. Het is een titel die respect en bewondering afdwingt in de wijnwereld en die kansen biedt voor een glansrijke carrière.


Reactie plaatsen