04 april 2023 
1 min. leestijd

Nieuw Postgraduaat Wijnbouw aan de Universiteit van Hasselt

oorspronkelijk artikel: Wijn & Wijngaard; vakblad voor de wijnbouw, maart 2023


Aan de Universiteit Hasselt start vanaf 2024 een postgraduaat Wijnbouw. Ghislain Houben, docent economie aan de Universiteit Hasselt en zelf ook wijnbouwer, mag de opleidingen de komende twee jaar uitwerken. Het is de eerste keer dat een universiteit in België deze opleiding organiseert.

De Universiteit wil een voortrekkersrol spelen met een nieuwe opleiding rond Wijnbouw. Het zal een eenjarige opleiding (120 uur) zijn met thema’s die te maken hebben met wijnbouw, opgesplitst in vier modules zijnde de wijngaard, het vinificatieproces, het economische gebeuren van het wijnbouw bedrijf en tenslotte een eigen wijnbouwproject.


Duurzaamheid

De opleiding focust zich onder meer op duurzaamheid van de wijnbouw. Er zal dieper ingegaan worden op de wijnbouw zoals deze zich kan ontwikkelen tot 2050. Er zal worden ingegaan op vragen zoals hoe je wijn kunt maken in granieten vaten en amforen. Ook tankvergisting komt aan bod.


Experimenteren

Ook andere wijnstijlen komen aan bod in de opleiding, zoals de combinatie van wijn en bier (wijn hybrides) en het maken van mousserende wijnen op basis van nieuwe druivenrassen.

Ghislain Houben heeft zelf een wijngaard aangelegd in de vorm van een ster en een andere wijngaard op de zevende verdieping van een kantoorgebouw. Binnenkort gaat hij ook een wijngaard aanleggen in de vorm van een Romeins labyrint.


Klimaatverandering

“In Portugal, Spanje, Italië en Zuid Frankrijk zal er door de klimaatverandering op lange termijn weinig tot geen wijnbouw meer zijn“, zegt Houben. “We zien dat in de UK na al 4000 hectare mousserende wijn staat. Alles gaat een heel stuk naar boven schuiven. Binnen 30 à 40 jaar liggen we in de meest succesvolle wijnbouwzone ter wereld. We moeten vooruit durven kijken.”

Reactie plaatsen