Dry January Tips
Gastronomie
Sico de Moel
Gastronomie
01/09/2024
2 min
0

Dry January

01/09/2024
2 min
0

Dry January is een campagne die mensen aanmoedigt om in de maand januari geen alcohol te drinken. Het is oorspronkelijk een initiatief van de Britse organisatie Alcohol Change UK, en inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. In Nederland is Dry January het meest populair bij mensen tussen de 25 en 44 jaar, met name bij vrouwen. In 2023 deden er wereldwijd meer dan 2,5 miljoen mensen mee aan de campagne, wat een stijging van 30% is ten opzichte van 2022.


Het ontstaan van Dry January

Het idee voor Dry January kwam in 2013 van een groep vrienden in het Verenigd Koninkrijk. Ze waren bezorgd over het hoge alcoholgebruik in hun land, en ze wilden mensen een uitdaging geven om in de maand januari geen alcohol te drinken.

De campagne was een succes, en in 2014 deden er al meer dan 20.000 mensen mee. In 2023 deden er wereldwijd meer dan 2,5 miljoen mensen mee aan Dry January.


Gezondheids voordelen

Een studie uit 2016, gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Public Health, vond dat mensen die meedoen aan Dry January gemiddeld 2,1 kilo afvallen. Dit is dan ook de populairste reden. Daarnaast wordt een verbeterde slaapkwaliteit vaak genoemd.

Zomaar een maand geen alcohol drinken, terwijl je de rest van het jaar wel drinkt, verandert niets aan je algehele gezondheid, vertelt maag-darm-leverarts Martijn ter Borg op RTL Nieuws. Mensen die al een gezond alcoholgebruik hebben, hoeven daarvoor dus niet mee te doen aan Dry January.

Dry January wordt ook gezien als een mentale challenge. Na een overdadige feestmaand in december zoeken mensen weer een gezonde balans.


Niets nieuws onder de zon

Dry January is een relatief nieuwe campagne, maar het idee om in de maand januari geen alcohol te drinken is al veel ouder. In het oude Rome was het bijvoorbeeld gebruikelijk om in januari een periode van onthouding te houden.

Ook in de christelijke traditie is er een verband tussen januari en onthouding. In de maand januari wordt er namelijk vaak gevast, wat kan betekenen dat er geen alcohol wordt gedronken.


Culinaire Tips voor alcoholvrije drankjes

Het is leuk om je eigen drankjes te maken en zelf te experimenteren met complexe smaken en aroma's. Combineer bijvoorbeeld verse ingrediënten zoals vers fruit met kruiden, specerijen of seizoen groenten. Experimenteer ook met verschillende bereidingstechnieken, zoals persen, pureren, trekken of koken kunnen de smaak en het aroma van je drankje beïnvloeden.

Een zuurtje of een bittertje kan de smaak van je drankje verbeteren, eventwichtiger maken of juist meer complex. Gebruik bijvoorbeeld citroensap, limoensap of balsamicoazijn of bittere kruiden en specerijen. Koolzuur, bijvoorbeeld bruisend water of tonic kan de smaak van je drankje fris en levendig maken.

Enkele tips ter inspiratie:

Spritzer van grapefruit en framboos

Ingrediënten:

  • 1 grapefruit
  • 10 frambozen
  • 150 ml bruisend water

Bereidingswijze:

  1. Rasp de schil van de grapefruit.
  2. Pers de grapefruit uit.
  3. Pureer de frambozen.
  4. Meng de grapefruitsap, frambozenpuree en bruisend water.
  5. Garneer met een schijfje grapefruit en een framboos.

Deze spritzer heeft een frisse, fruitige smaak met een vleugje bitterheid van de grapefruitschil.


Mocktail van munt en basilicum

Ingrediënten:

  • 10 blaadjes munt
  • 10 blaadjes basilicum
  • 100 ml citroensap
  • 50 ml suikersiroop
  • 200 ml bruisend water

Bereidingswijze:

  1. Was de munt en basilicumblaadjes.
  2. Doe de munt- en basilicumblaadjes in een shaker.
  3. Voeg het citroensap en de suikersiroop toe.
  4. Schud het geheel goed door elkaar.
  5. Zeef de mocktail in een glas met ijsblokjes.
  6. Voeg het bruisend water toe.

Deze mocktail heeft een verfrissende, kruidige smaak met een zoetje van de suikersiroop.


Cocktail van gember en kardemom

Ingrediënten:

  • 1 cm gemberwortel
  • 5 kardemompeulen
  • 100 ml citroensap
  • 50 ml honing
  • 200 ml bruisend water

Bereidingswijze:

  1. Schil de gemberwortel en snijd deze in kleine stukjes.
  2. Verkruimel de kardemompeulen.
  3. Doe de gember, kardemom, citroensap en honing in een shaker.
  4. Schud het geheel goed door elkaar.
  5. Zeef de cocktail in een glas met ijsblokjes.
  6. Voeg het bruisend water toe.

Deze cocktail heeft een warme, kruidige smaak met een frisse, zure toets.

Reacties
Categorieën