11 april 2023 
1 min. leestijd

4 nieuwe BOB’s aangevraagd bij de Europese Advies Commissie

4 nieuwe BOB’s aangevraagd bij de Europese Advies Commissie


Op dit moment zijn er 6 BOB’s (Beschermde Oorsprongs Benaming) voor Nederlandse wijnen officieel door Europa erkend:


Maasvallei Limburg

De druiven uit de Limburgse Maasvallei hebben een perfecte balans tussen rijpheid van suikers, zuurgraad en aroma. Dit komt door de bodem en klimaat van het gebied.


Mergelland

Mergellandse wijn kenmerkt zich door een typische combinatie van fruitigheid, frisse elegantie en mineraliteit.


Oolde

De bodem van dit geografische gebied heeft een leemgehalte met daarin een uitstekende huishouding van vocht en voedingsstoffen. Deze bodem is daarom zeer geschikt voor de wijnbouw.


Vijlen

De hoge ligging en het eigen microklimaat zorgen voor een hoger suikergehalte, lager zuurgehalte en een betere afrijping van de druif. Hierdoor is deze wijn vol en expressief van smaak.


Ambt Delden

Een wijnproducent kan in dit gebied kwaliteitswijnen produceren door de combinatie van druivenras, de groeimethode, het oogstmanagement en de vinificatie.


Achterhoek Winterswijk

Dit gebied is zeer geschikt voor wijnbouw door combinatie van de bodem met leem en kalk en het klimaat.


Ook zijn er 4 BOB’s in aanvraag:


Rivierenland

Het afgebakend geografisch gebied voor de BOB Rivierenland bestrijkt een aaneengesloten gebied tussen en langs de rivieren die vanuit Duitsland en Limburg de provincie Gelderland in stromen tot aan Gorinchem waar de rivierklei en zavel over gaat in veengebied.


Schouwen-Duiveland

Voor de BOB Schouwen-Duiveland wordt het hele eiland Schouwen-Duiveland als afgebakend geografisch gebied aangemerkt.


Voerendaalse Bergen

Het afgebakende gebied voor de BOB Voerendaalse Bergen ligt aan de rand van gemeente Voerendaal


Twente

Twente is een aaneengesloten gebied met unieke eigenschappen. De wijngaarden zijn aangeplant op leemhoudende gronden, die bekend staan om hun water vasthoudende vermogen.


Procedure

De aanvragen voor Rivierenland, Schouwen-Duiveland en Voerendaalse Bergen hebben de nationale bezwaarprocedure al doorlopen. Deze aanvragen zijn inmiddels naar de Europese Commissie gestuurd. De andere registratieaanvraag is voor Twente. Deze aanvraag wordt binnenkort in de Staatscourant gepubliceerd voor de nationale bezwaarprocedure.


Organoleptische keuring

Een organoleptische keuring is een beoordelingsmethode door middel van proeven en ruiken. Elke BOB-wijn moet in een organoleptische keuring voldoen aan het minimale resultaat dat hiervoor is vastgesteld. Deze keuring kan worden uitgevoerd door de Landwirtschaftskammer (Weinbauamt) in Neustadt an der Weinstrasse. Dit gebeurt volgens de procedure voor de Duitse Qualitätsweinprüfung, zoals in verordeningen is geregeld. De Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) coördineert de logistiek van deze keuring.


bron: RVO

Reactie plaatsen