30 mei 2023 
1 min. leestijd

Fascinerend experiment: Nederlandse wijn van eigen zee bodem

Proosten met een glas wijn van eigen zeebodem? Wijndomein En Passant in Zeeland en Stan Beurskens van Wijndomein St. Martinus hebben de handen ineengeslagen en op 4 mei 2023 maar liefst 876 flessen mousserende wijn afgezonken in de Oosterschelde. Op een diepte van 15 meter zullen deze flessen een jaar lang rusten, waarbij ze de invloeden van de zee ondergaan. Een fascinerende gedachte.

Brut de Mer

Dit eerste experiment met onderwaterrijping in Nederland is slechts een testbatch van 876 flessen genaamd "Brut de Mer". De komende maanden zal de wijn op de zeebodem rusten en zich ontwikkelen. Na een jaar breekt de tijd van de waarheid aan en kunnen we ontdekken welke invloed de onderwaterrijping heeft gehad op deze Nederlandse mousserende wijn.

Het zou interessant zijn om te zien of de zee-invloeden, zoals zout en mineralen, merkbaar zijn in de smaakprofielen van de wijn.


Unieke proefervaring?

Wijnen die op de zeebodem rijpen, kunnen een karakter krijgen dat nergens anders te vinden is, met een complexere smaak. De omstandigheden onder water, zoals de constante temperatuur, het gebrek aan zuurstof en licht, kunnen een langzamere, gecontroleerde rijping bevorderen.

Bovendien blijven de flessen in constante beweging door de lichte deining van de zee, waardoor de gist continu in beweging blijft en bijdraagt aan de ontwikkeling van complexe aroma's en gelaagde smaken in de wijn.

Daarnaast kan onderwaterrijping mogelijk bijdragen aan het verfijnen van de textuur en het verbeteren van de balans van de wijn.

Inspiratie

Internationaal hebben wijnmakers al eerder geëxperimenteerd met onderwaterrijping van wijn. Champagnehuizen in Frankrijk en wijnboeren in landen als Kroatië en Griekenland hebben vergelijkbare technieken toegepast.

Zo werden er in 2010 bijvoorbeeld 170 jaar oude champagneflessen uit een scheepswrak in de Baltische Zee gehaald. Dit wekte veel interesse en nieuwsgierigheid bij wijnmakers wereldwijd.

Het afzinken van wijnflessen in de zee is niet alleen een interessant experiment, maar ook een eerbetoon aan de rijke maritieme geschiedenis van Nederland. Al met al belooft het onderwaterrijpingsexperiment met Nederlandse mousserende wijn een spannende ontwikkeling te worden.

Mike
Door

Mike

op 30 May 2023

Ik weet het niet... Wel leuke methode. Zou dat graag willen proeven. Welke druiven zijn er gebruikt eigenlijk? Succes

Stella
Door

Stella

op 30 May 2023

wat leuk.Bijzonder! Ik hen er nog nooit vam gehoord. Ben erg benieuwd! Mooie initiTieven!

Reactie plaatsen