28 maart 2023 
12 min. leestijd

Populairste nieuwe druivenrassen in de Nederlandse wijnbouw

Monarch

Het druivenras met het ´nobele´ karakter. Niet te verwarren met de witte tafeldruif van Pavlovsky.

De Monarch is een doorontwikkeling op de meest succesvolle moderne resistente druif: De Solaris, een hybride die uiteindelijk weer afstamt van de Riesling en Pinot gris. De Solaris rijpt zeer vroeg en wordt zelfs tot in Denemarken gebruik om wijnen te maken met volle tropische aroma’s.

Onder Noordelijke wijnbouwers staat de Solaris wel bekend als de gemakkelijke druif. De Solaris doet het altijd, maar wordt soms ook wel te snel rijp waardoor aroma’s nog niet ten volle zijn uitontwikkeld.


Dornfelder x Solaris


De Monarch waar we het hier over hebben is dus de blauwe druif. Het is de hybride kruising tussen de populaire Duitse klassieker Dornfelder, vernoemd naar Imanuel Dornfeld die hem in 1955 kweekte, en de moderne Solaris van Dr. Becker.

De wijnrank van de Monarch is een krachtige plant met grote zwarte, ovale bessen en een hoge opbrengst. De druiven zijn heel sappig en hebben een zoete smaak. Voor de juiste concentratie is het belangrijk om de wijnrank regelmatig uit te dunnen.

De Monarch kenmerkt zich door fruitige aroma´s en tonen van muskaat en hout. De wijnen geven veel fruit, maar ook zoete vlezige tonen, een evenwichtig zuur, wat tannine en veel kleur.

De Monarch is een dankbare druif in veel cuvées, maar wordt ook wel gemaakt als rode single-blend.


Cabernet Cortis

Een van de meest populaire moderne druivenrassen op dit moment in Nederland kwam in 2005 op de markt: de Cabernet Cortis.


Cabernet Souvignon x Solaris


De Cabernet Cortis geeft ons eigenlijk het beste uit twee werelden: het meeste succesvolle moderne druivenras Solaris, gekruist met het meest succesvolle klassieke druivenras ter wereld: de Cabernet Sauvignon.

Dit resulteert in krachtige, complexe, granaatrode wijnen met tonen van rood fruit, cassis en verse zwarte peper. Jonge wijnen hebben soms wat paprika en kunnen nog wrang zijn. Na twee jaar komt de wijn echt op dronk en ontwikkelen de complexere aroma’s. Extra houtrijping kan het bouquet nog verder verrijken met tonen van ceder, vanille en kruidnagel.

Een goed bewaarde rode Cabernet Cortis, op de juiste temperatuur, kun je na openen nog wat zuurstof geven (decanteren), om alle aroma’s optimaal tot hun recht te laten komen.


Souvignier gris

Ook de Souvignier gris druif is zeer populair in Nederland. Maar deze komt ook voor in België, Duitsland, tot zelfs Noord Frankrijk, Languedoc. Het druivenras is werd in 2010 op de markt gebracht door het Weinbau Institut Freiburg.


Cabernet Sauvignon x Bronner


De Souvignier gris is een doorontwikkeling op de succesvolle Bronner druif die dr. Becker destijds had ontwikkeld. Dit is een lichte pinot grigio achtige druif met een fijne zuurgraad en mineraliteit. Deze werd gekruist met de klassieke Cabernet Sauvignon.

De combinatie geeft een interessant bouquet van subtiel fruit, maar aan de andere kant ook wat rijper fruit zoals meloen, abrikoos en soms zelfs kweepeer en honing.

De Souvignier gris druif is een aparte verschijning met zijn cilindervormige, redelijke grote druif en opvallende roze schil.

Hoewel de Souvignier gris een druif voor witte wijnen, kan er ook rosé wijn van worden gemaakt. De roze schil kan de wijn daarbij ook wat tannine meegeven.


Muscaris

Zoals de naam al doet vermoeden kenmerkt de Muscaris druif zich door een intensief bouquet van nootmuskaat-achtige, rokerige aroma’s.


Muscat à petits grains x Solaris


De Muscaris, die uiteindelijke in 2010 op de markt wordt gebracht, is een kruising van de Solaris en de Muscat à petits grains, een zeer aromatische druif die onder vele namen over de hele wereld zeer populair is, kleine druifjes maar helaas ook zeer vatbaar voor schimmels. Met deze hybride is dit probleem dus opgelost.

Dit resulteert in een zeer aromatische druif waarin de rokerige muskaat aroma’s samenkomen met de frisse citrus en tropische fruit. Daarbij heeft de wijn een aangenaam zuur en een intensieve volle body.

De druiven zijn middelgroot, groen-geen, hebben een dikke schil en hangen los van elkaar, waardoor de druif een goede bescherming geeft tegen trosrot. De Muscaris bloeit vroeg, is een wilde groeier en heeft op de wijngaard dus veel onderhoud nodig.

De Muscaris wordt gemaakt als single blend witte wijn, maar zie je ook regelmatig als cuvée met Johanitter of Souvignier gris.


Laurot

Toen ik de fles Laurot opende was ik aangenaam verrast. Diep paarsrood, bosbessen, donker fruit, pruimen en verrassend zacht. Beetje Cabernet Franc-achtig.

Ik had een proeffles gekregen, gemaakt door Freitag in Duitsland. Toch is de druif oorspronkelijk Tsjechisch, in 1995 gemaakt in Moravië, onder leiding van Vilem Kraus, en in 2004 vrijgegeven.


Merlot x Seibel x Blaufränkisch x St. Laurent


De Laurot is gemaakt op basis van Merlot, Seibel, Blaufränkisch en St. Laurent. Het is een krachtige groeier en geeft kleine besjes.

Naast Tsjechië wordt de Laurot al redelijk aangeplant rondom Pfalz, Duitsland. In Nederland wordt de Laurot als eerste aangeplant op Domein Bergen.

De Laurot belooft complexe aroma’s, internationale stijl, die wijnen hele bijzondere wijnen kan opleveren. We zijn benieuwd.


Sauvitage

De Sauvitage werd ontwikkeld door dr. Jurgen Sturm in Weinsberg en kwam pas officieel op de markt in 2020 in Duitsland. Het is een kruising tussen de Sauvignon blanc, Pinot gris en Riesling. In de naam zit ‘sauvage’, omdat het druivenras is ontwikkeld op wilde Aziatische wortelstokken.


Sauvignon blanc x Pinot gris x Riesling


Kenmerkend is de sterk verticale groei van de druivenranken. De kleine besjes hebben een gunstige verhouding tussen schil en pulp, waardoor een hogere opbrengst mogelijk is zonder kwaliteitsverlies.

Het spannende van deze veelbelovende druif is dat deze zo nieuw is. In Duitsland werkt Hirth in Würtenheim met de Sauvitage. Deze innovatieve wijnbouwer maakt er een frisse wijn van met een aangename harmonieuze zuurgraad en fruitige aroma’s van kruisbessen tot licht tropisch.

In Nederland wordt dit ras als eerste op Domein Bergen aangeplant. Op verzoek van Domein Bergen zal het ras naar verwachting in april 2021 officieel worden toegelaten voor Nederlandse wijnbouw.


Sauvignon Soyhières

De Sauvignon Soyhières is één de allernieuwste druivenrassen ontwikkeld door de Zwitser Valentin Blattner. Het is een bijzondere kruising tussen de rode Cabernet Sauvignon en Vitis Amurensis, een Aziatische wilde wijnstok. Het ras is zo nieuw dat er vaak nog de codenaam VB32-7 wordt gebruikt.


Cabernet Sauvignon x Amurensis


Kenmerkend zijn de krachtige wijnstokken en de kleine trossen, ronde druifjes en een dikke schil. De druiven verkleuren van roze tot goudbruin als ze volledig rijp zijn. De loofwand is dicht met grote hartvormige bladeren.

Deze nieuwe druif heeft een zeer hoge resistentie tegen meeldauw, valse meeldauw en botrytis. De te verwachten wijnen hebben waarschijnlijk een elegante cabernet stijl met nuances van rode peper, fijne kruiden, passievrucht en vlierbloesem.

Ook deze druif is nog zeer weinig aangeplant in Nederland.


Rondo

De Rondo komt oorspronkelijk uit Tsjechië en is daar ontwikkeld door professor Vilém Kraus. Later is de druif verder ontwikkeld in Geisemheim Duitsland en kwam de naam Rondo. Het is een kruising tussen de Zarya Severa, een hybride met Aziatische voorouders en de St. Laurent, met een Pinot Noir achtige voorouder. De druif komt voornamelijk voor in Noord-Europa.


Zarya Severa x St. Laurent


De Rondo is een onstuimige groeier die best wat werk geeft in de wijngaard. Kenmerkend zijn de grote trossen die een hoge opbrengst geven. Door het hoog suikergehalte ligt het gevaar van suzukivlieg op de loer.

De robijnrode wijnen hebben goede body, milde zuren en aroma’s van kersen, pruimen, bloemen en rook. Meestal wordt deze druif gebruikt in blends met andere druiven.


Cabernet blanc

De Cabernet Blanc is ontwikkeld door Valentin Blattner op basis van de Sauvignon blanc gekruisd met diverse resitente rassen, waarbij de precieze samenstelling nog altijd nevelen gehuld blijft.


Cabernet Franc – Sauvignon blanc x Riesling – Silvaner


Het is geen gemakkelijke in de wijngaard. Vooral de kans op misbloei is aanwezig. Een stevige groeier met kenmerkende kleine stevige besjes.

De Cabernet blanc staat voor een frisse sauvignon achtige wijn. Citrus, kruisbessen, passievrucht, maar ook aroma’s van vlierbloesem, groene appel en soms versgemaaid gras. De dikke schil geeft hem een mooi diep-gele kleur.

De Cabernet Blanc is een belangrijke leverancier voor prijswinnende witte kwaliteitswijnen in Nederland.

Reactie plaatsen