Wijnstok Satin Noir

Satin Noir

De Satin noir druivenrank heeft grote, compacte trossen en ronde, middelgrote bessen. De schil van de druif is donkerrood van kleur, wat resulteert in wijnen met een intense kleur en pigmentatie. De druif gedijt goed in gematigde klimaten en heeft over het algemeen een goede weerstand tegen ziekten.


Ontwikkeling en eigenschappen

De Satin Noir-druif is een nieuw druivenras dat werd gecreëerd in 1991 door de Zwitser Valentin Blattner. Het is ontstaan uit een kruising tussen Cabernet Sauvignon en andere onbekende rassen.

Deze druif vertoont duidelijke genetische verwantschap met Cabernet Sauvignon en heeft enkele opmerkelijke eigenschappen. De bessen van de Satin Noir-druif zijn klein, geconcentreerd en hebben een dikke schil. De druiventrossen zijn groot en compact, en de druiven hebben een ronde vorm en een donkerrode kleur. Dit resulteert in wijnen met een intense kleur en pigmentatie. Daarnaast gedijt de Satin Noir-druif goed in gematigde klimaten en heeft het over het algemeen een goede weerstand tegen ziekten.


Wijnen van de Satin noir druif

Wijnen gemaakt van de Satin Noir-druif hebben een fruitig karakter en een harmonieuze combinatie van fruitige en kruidige tonen met levendige aroma's van rood fruit, zoals kersen en bessen. Naast het fruitige karakter kunnen deze wijnen ook subtiele kruidige tonen en hints van aardse smaken vertonen. Wat betreft de smaak hebben Satin Noir-wijnen vaak een goede balans tussen zuurgraad en tannines, waardoor ze soepel en toegankelijk zijn.


Ideale groeiomstandigheden

Om de Satin Noir-druif optimaal te laten groeien, zijn ideale groeiomstandigheden van groot belang. Deze druivensoort gedijt goed in gematigde klimaten zoals Nederland, waar het de juiste balans vindt tussen warmte en koelte. De opgaande groei en de losse bladeren zorgen voor een goede ventilatie, wat vooral gunstig is in vochtige streken. Veel aanplantingen zijn ook te vinden in de Verenigde Staten, met name in Californië.


Bijzondere eigenschappen

Naast zijn ontwikkeling en karakteristieken heeft de Satin Noir-druif ook enkele bijzondere eigenschappen. Zo zorgt de dikke bessenschil van de druif en het losse bladeren ervoor dat deze goed bestand is tegen botrytis, een schimmelziekte.


Satin noir op Domein Bergen

In 2023 is de Satin Noir aangeplant op Domein Bergen. Hiervoor is de wijnrank geënt op de 125AA onderstam. Je kunt een Satin noir wijnstok adopteren door lid te worden van de ledenwijngaard van Domein Bergen.

Reactie plaatsen