Sauvignon Soyhières

Sauvignon Soyhières

De Sauvignon Soyhières, ook wel bekend als VB 32-7, is in het jaar 1990 ontstaan door kruisingswerk van Silvia en Valentin Blattner, twee gerenommeerde druivenveredelaars.

De druif heeft de kruisingsnaam VB 32-7 gekregen, die verwijst naar de moederplant die zich bevond op de 7e rij in het 32e perceel. De druif is populair in Zwitserland en wordt door Silvia Blattner zelf ook wel Ravel Blanc genoemd.


Ontwikkeling en eigenschappen

De exacte ouders van deze druif zijn niet bekendgemaakt, maar het is waarschijnlijk een kruising tussen de bekende druivensoort Sauvignon Blanc en de Aziatische wilde druivensoort Vitis Amurensis.

De ontwikkeling vond plaats in Soyhières, in het Zwitserse Jura-gebergte.

Sauvignon Soyhières produceert veel kleine, goudgele druiventrossen. De druiven lijken qua smaak en fruitigheid op Sauvignon Blanc.


Wijnen van Sauvignon Soyhières

De wijn die wordt geproduceerd van Sauvignon Soyhières-druiven heeft een aromatisch profiel dat doet denken aan een verfijndere en elegantere versie van witte Cabernet.

Het heeft aroma's van rode paprika, fijne kruiden, passievrucht en vlierbloesem. De wijn kan ook een lichte restzoetheid hebben, afhankelijk van de wijnbereidingstechnieken.


Ideale Groeiomstandigheden

WijnstokDe Sauvignon Soyhières gedijt het beste in gematigde klimaten. De druif is van nature bestand tegen vorst, waardoor hij geschikt is voor de wijnbouw in noordelijke regio's.

De sterke en hangende groei van de wijnstok maakt het gunstig voor omgekeerde snoei. In de spaliermethode wordt aanbevolen om delen van het bladerdak rond de troszone te verwijderen om een goede luchtcirculatie te bevorderen.

Vanwege de stevige schil van de druiven kunnen de rijpe trossen van Sauvignon Soyhières langer aan de wijnstok blijven hangen zonder dat ze gevoelig zijn voor bederf. Dit biedt wijnmakers een ruimer oogstvenster, waardoor ze flexibeler kunnen zijn in hun oogsttijd en de druiven op het optimale moment kunnen plukken.


Bijzondere eigenschappen

De Sauvignon Soyhières (VB 32-7) is een intrigerende druif die zich onderscheidt door zijn zeer goede resistentie tegen ziektes. Dit maakt dit druivenras zeer aantrekkelijk voor duurzame en biologische wijnbouw.

Deze druif gedijt goed in verschillende klimatologische omstandigheden en is goed bestand tegen vorst. Het heeft een sterke en hangende groeiwijze, waardoor het geschikt is voor omgekeerde (pendel) snoei. Bovendien vormt het veel kleine, losse trossen die gemakkelijk te beheren zijn in de wijngaard.


Soyhières op Domein Bergen

De Sauvignon Soyhières is in 2022 aangeplant op Domein Bergen. Hiermee is dit één van de eerste wijngaarden in Nederland die het aandurft om deze bijzondere druif aan te planten.


Reactie plaatsen