Wijnstokken Sauvitage

Sauvitage

Sauvitage is een nieuw druivenras voor witte wijnen. Het spannende van de Sauvitage-druif is dat deze zo nieuw is, maar ook zeer veelbelovend. In 2020 kwam de Sauvitage officieel op de markt in Duitsland, na ontwikkeling door dr. Jurgen Sturm in Weinsberg. 

De naam "Sauvitage" verwijst naar de wilde Aziatische wortelstokken waarop dit witte druivenras is ontwikkeld.


Ontwikkeling en eigenschappen

Deze druivensoort is het resultaat van een kruising tussen de Sauvignon blanc, Amurensis en Riesling door het Franse Nationale Instituut voor Landbouw Onderzoek.

Het ras heeft een sterke verticale groei van de druivenranken. De kleine besjes hebben een gunstige verhouding tussen schil en pulp, waardoor een hogere opbrengst mogelijk is zonder kwaliteitsverlies. Het is een veelbelovende druivensoort vanwege zijn nieuwigheid en potentieel.


De wijnen van de Sauvitage druif

Sauvitage Wijn van Weingut HirthHet spannende van deze veelbelovende druif is dat deze zo nieuw is. In Duitsland werkt Hirth in Würtenheim met de Sauvitage. Deze innovatieve wijnbouwer maakt er een frisse witte wijn van met een aangename harmonieuze zuurgraad en fruitige aroma’s van kruisbessen tot licht tropisch.

De wijnen gemaakt van de Sauvitage druif variëren in aroma's van fris tot delicaat fruitig, met tonen variërend van kruisbessen tot exotisch fruit. Het bijzondere aan Sauvitage is dat het een harmonieuze zuurgraad en een mooie zuurstructuur heeft.

In tegenstelling tot sommige Sauvignon Blanc-soorten heeft de Sauvitage geen groene grasachtige smaakcomponenten. Het is een veelbelovende druif die nog volop wordt ontdekt en waarvan het volledige wijnpotentieel nog niet volledig bekend is.


Ideale groeiomstandigheden

wijnstokDe Sauvitage gedijt goed onder verschillende groeiomstandigheden. In Duitsland werkt Hirth in Würtenheim, Rijnland-Pfalz, met de Sauvitage. In Nederland is de Sauvitage voor het eerst aangeplant op Domein Bergen in 2021.

De verticale groei en zwak klimmende aard van de druivenranken besparen tijd bij het snoeien. Het ras vertoont een hoge schimmelresistentie tegen Peronospera en odium.

De groei is sterk en opgaand met een medium stekende groei en een zeer goede houtrijpheid. Dankzij de losse bessenstructuur is de druif ook minder vatbaar voor botrytis en gemakkelijk te onderhouden is.


Bijzondere eigenschappen

Het ras heeft een gemiddelde opbrengst en mostgewicht dat iets hoger ligt dan dat van Riesling. Opvallend is dat zelfs bij het snoeien van hogere opbrengsten de Sauvitage nauwelijks kwaliteitsverlies vertoont, wat te verklaren is door de gunstige schil-pulpverhouding dankzij de kleine bessen.

Bovendien is het ras zeer resistent tegen vorst en heeft het genetisch materiaal van Europese en Amerikaanse wilde wijnstokken, wat bijdraagt aan de resistentie tegen schimmelziekten en de losse druivenstructuur.


Sauvitage op Domein Bergen

In 2023 is de Sauvitage opnieuw aangeplant op Domein Bergen. Hiervoor is de wijnrank geënt op de SO4 onderstam. Je kunt een Sauvitage wijnstok adopteren door lid te worden van de ledenwijngaard van Domein Bergen.

Reactie plaatsen