Cabernet Blanc Wijnstok

Cabernet Blanc

De Cabernet Blanc is een witte druivensoort die is ontstaan uit een natuurlijke mutatie van de bekende Cabernet Sauvignon-druif. Deze mutatie werd voor het eerst ontdekt in Duitsland in de jaren 1990. De druif wordt gekenmerkt door een elegante en verfijnde smaakprofiel en biedt wijnmakers een unieke mogelijkheid om witte wijnen te produceren met een vleugje Cabernet-karakter.

De Cabernet Blanc is een intrigerende druif die een verfrissende draai geeft aan witte wijnen. Met zijn verfijnde karakter, subtiele aroma's en complexe smaakprofiel heeft deze variëteit veel potentieel.


Ontwikkeling en eigenschappen

De Cabernet Blanc is een intrigerend druivenras dat voortkomt uit een natuurlijke mutatie van de beroemde Cabernet Sauvignon-druif. De exacte oorsprong en ontwikkeling van deze variëteit zijn niet volledig gedocumenteerd, maar het is bekend dat de eerste waarnemingen van de mutatie plaatsvonden in Duitsland in de jaren 1990. Sindsdien heeft de Cabernet Blanc gestaag aan populariteit gewonnen in verschillende wijnregio's over de hele wereld.

De Cabernet Blanc-druif deelt veel eigenschappen met zijn beroemde rode tegenhanger, de Cabernet Sauvignon. Het heeft echter een witte schil en produceert dus witte wijnen. Een van de opvallende kenmerken van de Cabernet Blanc is de dikte van de schil, wat bijdraagt aan de structuur en de aromatische intensiteit van de wijnen die ervan worden gemaakt.

De druif heeft kleine tot middelgrote trossen met compacte bessen. De schil van de Cabernet Blanc is dik en heeft een groenachtige kleur die geleidelijk aan rijpt naar een lichtgele tint. 


Wijnen van de Cabernet Blanc

De wijnen gemaakt van de Cabernet Blanc druif staan bekend om hun verfijning en complexiteit. Qua smaakprofiel biedt de Cabernet Blanc wijnen met verfijnde elegantie en complexiteit, levendigheid en verfrissing. Ze hebben vaak een lichtgele kleur met groene tinten en een intrigerend aroma. Veelvoorkomende aroma's zijn citrusvruchten zoals citroen, grapefruit en limoen, kruisbessen, witte bloemen groene appels en soms zelfs subtiele tropische fruittonen.

In de mond hebben de wijnen een levendige zuurgraad, een goede balans en een aangename mineraliteit. Sommige wijnmakers experimenteren ook met houtlagering om extra diepte en textuur aan de wijnen toe te voegen. 

De Cabernet Blanc is een belangrijke leverancier voor prijswinnende kwaliteitswijnen in Nederland.

 

Ideale Groeiomstandigheden

WijnstokHet is geen gemakkelijke in de wijngaard. Vooral de kans op misbloei is aanwezig. Een stevige groeier met kenmerkende kleine stevige besjes.

De Cabernet Blanc gedijt goed in verschillende klimaten, maar heeft een voorkeur voor gematigde tot warmere regio's. De druif heeft voldoende zonlicht nodig om optimaal te rijpen en zijn kenmerkende aroma's en smaken te ontwikkelen.

De ideale groeiomstandigheden voor de Cabernet Blanc zijn vergelijkbaar met die van de Cabernet Sauvignon. De druif gedijt goed als er voldoende zonlicht beschikbaar is om de druiven optimaal te laten rijpen. Te veel hitte kan de zuurgraad van de druiven verminderen. Matige zomertemperaturen met voldoende zonlicht zijn ideaal voor een optimale rijping.

Een goede afwatering en matige voeding in de bodem zijn ook belangrijk voor een gezonde groei van de wijnstokken. Cabernet Blanc gedijt goed op goed doorlatende bodems met gematigde vruchtbaarheid. Klei- en leemachtige bodems met goede vochtretentie zijn geschikt, maar het is belangrijk dat de bodem niet te veel water vasthoudt om wateroverlast te voorkomen.


Bijzondere eigenschappen

Cabernet Blanc is een witte mutatie van de beroemde rode druif Cabernet Sauvignon. Dit maakt het een unieke variëteit, omdat het de klassieke kenmerken van Cabernet Sauvignon behoudt, maar dan in een witte wijnstijl.

Hoewel de meeste Cabernet Blanc-wijnen jong en fris gedronken worden, kunnen sommige producenten ervoor kiezen om ze te laten rijpen in eikenhouten vaten. Deze houtlagering kan extra complexiteit en textuur aan de wijnen toevoegen, waardoor ze een rijkere en meer gelaagde smaak krijgen.


Cabernet Blanc op Domein Bergen

De Cabernet Blanc is op Domein Bergen aangeplant in 2022.

Reactie plaatsen