Nieuwe Druivenrassen

Een belangrijke factor in de groei van de Nederlandse wijnbouw is de ontwikkeling van nieuwe druivenrassen. Deze druivenrassen zijn vaak ontwikkeld in Duitsland, Zwitserland of Hongarije en zeer geschikt voor het Nederlandse klimaat. Op dit moment zijn de meest zijn dit de zes meest aangeplante nieuwe druivenrassen in Nederland.


6 populairste nieuwe druivenrassen in Nederland:

  1. Johanniter
    Johanniter was in de beginjaren van de Nederlandse wijnbouw het populairste druivenras voor witte wijnen in Nederland. Het ras is een kruising tussen Riesling en Müller-Thurgau en geeft fris, fruitige wijnen met tonen van citrus, peer en perzik. Johanniter is goed bestand tegen het Nederlandse klimaat en kan zowel droge als mousserende wijnen produceren.

  2. Souvignier Gris
    Souvignier Gris is op dit moment het meest aangeplante nieuwe druivenras voor witte wijnen in Nederland. Het een kruising tussen Sauvignon Blanc en Riesling een heeft een opvallende roze druif. De wijnen zijn fris, fruitig, met tonen van grapefruit, perzik en honing. Het ras is goed bestand tegen het Nederlandse klimaat en kan zowel droge als mousserende wijnen produceren.

  3. Solaris
    Solaris is een vroegrijpende aromatische druif, een kruising tussen Riesling en Scheurebe. Het ras is goed bestand tegen het Nederlandse klimaat en kan droge, maar ook zoete witte wijnen produceren met tonen van citrus, peer en appel.

  4. Cabernet Cortis
    Cabernet Cortis is op dit moment het meest aangeplante nieuwe druivenras voor rode wijnen in Nederland. Het is een kruising tussen Cabernet Sauvignon en Pinot Noir. De wijnen zijn fruitig, met tonen van rode bessen, frambozen en specerijen.

  5. Muscaris
    Muscaris is een aromatisch druivenras met tonen van muskaat. Het ras is goed bestand tegen het Nederlandse klimaat en kan zowel droge als zoete witte wijnen produceren.

  6. Regent
    Regent was in de beginjaren van de Nederlandse wijnbouw het populairste druivenras voor rode wijnen. De wijnen zijn fruitig, met tonen van zwarte bessen, bramen en kruiden. De Regent wordt de laatste jaren steeds vaker gerooid en vervangen door nieuwe, meer resistente druivenrassen.


Trend

De populariteit van deze druivenrassen neemt toe. Ze worden steeds vaker gebruikt door Nederlandse wijnmakers. Veel van deze nieuwe druivenrassen zijn op dit moment nog onbekend bij het grote publiek. Dit komt waarschijnlijk omdat ze nog relatief nieuw zijn.

Toch zijn deze druivenrassen een belangrijke ontwikkeling in de Nederlandse wijnbouw. Ze zorgen voor een steeds grotere diversiteit aan wijnen en bieden jouw als wijnliefhebber de mogelijkheid om nieuwe smaken te ontdekken. Het zorgt voor een steeds grotere diversiteit aan wijnen en biedt wijnliefhebbers de mogelijkheid om nieuwe smaken te ontdekken.


12 nieuwste druivenrassen op Domein Bergen

Domein Bergen is een unieke en duurzame ledenwijngaard tussen Alkmaar en Bergen. Naast de populaire nieuwe druivenrassen zoals de Souvignier gris, Cabernet Cortis en Muscaris, staan hier ook de allernieuwste druivenrassen aangeplant, waaronder de Cabaret Noir, Sauvignon Soyhières, Laurot, Sauvitage en Satin Noir. Dit zijn druivenrassen van de nieuwste generatie, waarvan er nog vrijwel geen wijnen op de markt zijn.


Extreme weersomstandigheden

Door de veranderende klimatologische omstandigheden worden sommige traditionele druivenrassen minder geschikt voor bepaalde wijngebieden. Moderne rassen worden ontwikkeld met het oog op klimaatbestendigheid. Ze kunnen beter omgaan met extremere weersomstandigheden, zoals hogere temperaturen en droogte. Dit stelt wijnmakers in staat om hoogwaardige druiven te verbouwen in gebieden waar traditionele rassen niet goed gedijen.


Innovatie & diversiteit

De introductie van nieuwe druivenrassen zorgt voor meer diversiteit in de wijngaarden en in de wijnen die geproduceerd worden. Moderne rassen bieden wijnmakers de mogelijkheid om onderscheidende wijnen te maken die zich onderscheiden van de traditionele stijlen. Dit stimuleert innovatie in de wijnindustrie.

100 jaar Veredeling

De moderne druivenrassen zijn ontwikkeld door middel van veredelingsprogramma's en kruisingen van bestaande druivensoorten. Dit proces heeft plaatsgevonden in de late 20e en vroege 21e eeuw. Het is uitgevoerd door verschillende instituten en veredelaars in onder andere Duitsland, Zwitserland en Tsjechië. 


Duurzaamheid

Vaak zijn deze rassen gekruist met wilde druivensoorten die van nature een hogere weerstand hebben tegen bepaalde ziekten, zoals schimmelziekten. Dit vermindert de noodzaak van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de wijngaard, wat zowel gunstig is voor het milieu als voor de duurzaamheid van de wijnbouw.



Nieuwe Druivenrassen Nederlandse Wijnbouw