03 april 2023 
0 min. leestijd

Recordoogst voor Nederlandse wijnboeren in 2022: 9.868 hectoliter

Het RVO heeft de productiecijfers voor de Nederlandse Wijnbouw over 2022 gepubliceerd. Er kunnen 1.311.661 flessen van 0,75 CL worden gebotteld, net iets meer dan in oude recordjaar 2018.


De meeste witte- en bruisende wijnen worden de komende maanden gebotteld, rood heeft iets nog langer nodig.

BOB staat voor Beschermde Oorsprongs Benaming. Hierbij wordt de wijn geproduceerd, verwerkt en bereid in een bepaald geografisch gebied. Dit gebeurt volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze, waarbij alle druiven waarvan de wijn is gemaakt komen uit dat specifieke geografisch gebied.

BGA staat voor Beschermde Geografisch Aanduiding. Hierbij vindt ten minste één van de stadia van productie, verwerking of bereiding plaats in dat bepaalde geografische gebied, waarbij minimaal 85% van de gebruikte druiven uit dat specifieke gebied moeten komen.


Aandeel Nederlandse wijnbouw

Wereldwijd wordt er in 2022 zo’n 260 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Het Nederlandse aandeel in de wereldwijde wijnproductie is dan ook verwaarloosbaar.

Nederlandse wijnbouwers gebruiken zo’n 275 hectare landbouwgrond. De overige landbouw in Nederland gebruikt zo’n 2,2 miljoen hectare landbouwgrond.

Het overgrote deel van de Nederlandse wijnen wordt geconsumeerd in Nederland zelf. Het aandeel Nederlandse wijnen ten opzichte van de totaal geconsumeerde wijnen is hierbij zo’n 0,2%.

Reactie plaatsen