Natuurwijn

Natuurwijnen: wild, funky & rauw

30 oktober 2023

Natuurwijn staat bekend om zijn pure en ongefilterde smaak, waarbij de wijnmaker minimale interventie toepast in zowel de wijngaard als de wijnkelder.


Wat is natuurwijn?

Natuurwijn is een wijn die wordt geproduceerd met minimale interventie, waarbij de wijnmaker afziet van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, en ingrepen die de aard van de wijn veranderen, zoals het gebruik van nieuwe houten vaten. Het proces omvat spontane vergisting met wilde gisten, minimale toevoeging van sulfiet en geen chemische klaring.


Hoe verschilt natuurwijn?

In tegenstelling tot conventionele wijnproductie vermijdt natuurwijn het gebruik van chemicaliën en kunstmatige ingrepen, waardoor de pure en ongefilterde smaak van de druif behouden blijft.


Wat zijn de belangrijkste kenmerken?

  • de troebele verschijning
  • het gebruik van wilde gisten voor fermentatie
  • minimale toevoeging van sulfiet
  • het vermijden van chemische klaring en zware filtering.


Waarom is natuurwijn kwetsbaarder?

Natuurwijnen missen vaak sulfiet, wat zorgt voor stabiliteit en het doden van bacteriën. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor veranderingen in temperatuur en licht, en het wordt aanbevolen ze koel en donker te bewaren en binnen een jaar te consumeren.


Hoe smaakt natuurwijn?

De smaak van natuurwijn wordt vaak beschreven als rauw en funky, met een eigenzinnig karakter dat moeilijk van tevoren te bepalen is. Sommige liefhebbers waarderen juist deze onvoorspelbaarheid, terwijl anderen de voorkeur geven aan meer voorspelbare smaken.


Zijn er wettelijke voorschriften of keurmerken voor natuurwijn?

Op dit moment bestaan er nog geen wettelijke voorschriften of officiële keurmerken voor natuurwijn, wat bijdraagt aan de diversiteit en vrijheid in het productieproces van deze wijnen.


Hoe kan men het best natuurwijn bewaren?

Om de integriteit van natuurwijnen te behouden, is het aan te raden ze op een koele en donkere plaats te bewaren en ze binnen een jaar te consumeren om de beste smaakervaring te garanderen.


Wat zijn enkele beroemde regio's voor natuurwijn?

Beroemde regio's voor natuurwijnproductie zijn onder meer de wijnstreken van de Franse Jura, de Loire-vallei, en delen van de Bourgogne, evenals sommige delen van Italië, Spanje en de Verenigde Staten.


Hoe staat het met de populariteit van natuurwijn?

Natuurwijn wint gestaag aan populariteit, vooral onder wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een meer authentieke en ongefilterde wijnervaring die de natuurlijke essentie van de druif weerspiegelt.


Hoe vinden liefhebbers de juiste natuurwijn voor hun smaak?

Om de juiste natuurwijn te vinden, wordt aangeraden om verschillende soorten te proberen en de voorkeur te geven aan gerenommeerde wijnhuizen en producenten die bekend staan om hun toewijding aan de principes van natuurwijnproductie.

Alain
Door

Alain

op 27 Jan 2024

de beschrijving van de smaak is wel heel mager waar klassieke wijnen tot in het overdrevene lyrisch beschreven worden. dit is een manco

Reactie plaatsen