• Nieuws updates

    duurzame wijngaard en voedselbos in wording

Herfst 2020

voorbereiding

Dit najaar hebben we een perceel van 2,3 hectare ten Noord-oosten van Bergen kunnen aankopen.

Jarenlang is dit stuk landbouw grond met hard gras gebruikt om mest uit te rijden en hooi van te oogsten.

Een verdichte, maar zeer vruchtbare bodem, vol stikstof en mineralen.

Aan ons is het daarom om deze agrarische monocultuur te transformeren
naar een oase van biodiversiteit met een rijk en actief bodemleven,
waar vogels, bijen en andere insecten straks hun plek gaan vinden.

In de drie laatste dagen van september moest het gebeuren

September was nog een warme zonnige maand. Vanaf donderdag 1 oktober zou het langdurig gaan regenen en konden we het land niet meer op.

Maandag en dinsdag was het nog net droog, met af en toe een klein zonnetje, woensdag begon het al te dreigen.

Het lange gras was de week ervoor al gemaaid en van het land gehaald.

Maandag de sloten schoongemaakt voor de schouw. Dinsdag de drainage aangelegd voor betere afwatering op het perceel. Tegelijkertijd hebben we het land omgeploegd, de grond geëgaliseerd en luchtig gemaakt.

Dinsdag en woensdag kwam er 500 ton biologische groencompost, dat zijn 20 vrachtwagens vol. Aan de compost is extra koolstof toegevoegd om de ontwikkeling van het bodemleven en de schimmels een boost te geven.

Maar het is gelukt

De afgelopen drie dagen is er hard hard gewerkt. We hebben de bodem flink overhoop moeten halen.

Nu regent het. Gelukkig is alles is op tijd klaar gekomen, want we kunnen nu niets meer doen op het natte land.

In de nog warme grond hebben we een biodiversiteit aan klavers, vlinderbloemen en kruiden gezaaid.

We willen van een monocultuur van gras en hooiland, de komende jaren transformeren naar een nieuwe rijke bosgrond structuur.

Nu laten we daarom de bodem rusten zodat het bodemleven zich weer op de juiste wijze kan herstellen zodat we over 6 maanden onze wijnstokken kunnen gaan planten.

Zomer 2020

crowdfunding

Stel je eens voor…

Je loopt over je eigen wijngaard

Je inspecteert je wijnstokken

Maakt een praatje met de wijngaardenier

over de rijpheid van de druiven en de te verwachten kwaliteit van de oogst dit jaar

Financiering door Crowdfunding

Met een crowdfunding campagne op CrowdAboutNow hebben we deze zomer onze eerste leden geworven en de financiering veilig gesteld voor onze moderne, duurzame wijngaard.

Het wordt een members-only wijngaard. Alle leden hebben één of meer persoonlijke wijnstokken op het domein. Via crowdfunding hebben we de eerste 381 wijnstokken gefinancierd. Terwijl er nog helemaal niets was. Samen met een fantastische club mensen. Deze eerste leden (onze VIP-leden) hebben zelfs vaak direct voor de komende vijf jaar betaald.

Door dit members-only model is er financiële zekerheid voor de lange termijn en kan de wijngaardenier zich volledig focussen op de duurzaamheid van de wijngaard en de kwaliteit van de Nederlandse wijn.

Voorjaar 2020

lockdown

Zondagmiddag 15 maart

Lunch bij L’invité op de Bloemgracht

Mijn oudste dochter belt:

“Heb je het al gehoord, pap?”

“Alle horeca moet dicht, vanaf vanavond 6 uur”

Idee ontstaan tijdens de eerste Lockdown

Zoals vele mooie ideeën is ook dit plan tijdens de lockdown ontstaan.

Als gastronoom-sommelier heeft Sico de Moel zich de afgelopen jaren bij L’invité gespecialiseerd in lokale Nederlandse wijnen. We hebben goede contacten opgebouwd met veel Nederlandse wijnboeren. De pioniers van de Nederlandse wijnbouw. Dagelijks laten we onze gasten dan ook kennismaken met de kwaliteit van de Nederlandse wijnen.

Tijdens de lockdown hebben we natuurlijk het restaurant opgeknapt en geschilderd en boden we @home menu’s aan voor onze vaste gasten.

Maar er was ook tijd over om de eerste wijnstokken op het domein in Bergen te kunnen planten: 130 wijnstokken, 4 moderne resistente druivenrassen.

Johanitter, Souvignier gris, Solaris en Cabernet Cortis

Zou het niet fantastisch zijn om onze restaurantgasten te betrekken in de ontwikkeling van een moderne duurzame wijngaard?

Aanmelden voor Updates

Ontvang de nieuwste updates over het ontstaan van dit domein met verhalen, foto’s en video’s en beleef alle tegenslagen, verrassingen en geluksmomenten die we tegenkomen bij het realiseren van onze duurzame wijngaard.