loofwand wijnbouw

10 Vragen over de wijnstok

28 juni 2023

Hoe snoei ik mijn wijnstokken?

Het snoeien van wijnstokken is belangrijk om de productie van druiven te maximaliseren. Het beste moment om te snoeien is in de winter, wanneer de wijnstok in rust is. Er zijn verschillende technieken voor het snoeien van wijnstokken, afhankelijk van de gewenste vorm en groeimethode. Tegenwoordig wint de zogenaamde 'zachte snoeimethode' aan populariteit. Hierbij worden de sapstromen gerespecteerd en de verwondingen aan het hout geminimaliseerd. Dit zorgt voor sterke en gezonde wijnstokken met een langere levensduur.


Hoeveel druiven produceert een wijnstok?

Het aantal druiven dat een gezonde wijnstok in Nederland produceert, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de druivensoort, het klimaat, de bodem, de leeftijd van de wijnstok, de groeiomstandigheden en het snoeien van de wijnstok. Over het algemeen kan een gezonde wijnstok in Nederland tussen de 1 en 3 kilo druiven per plant produceren, afhankelijk van de omstandigheden. Hiervan kun je, afhankelijk van de productiemethode 1 à 2 flessen wijn produceren.

De opbrengst van één hectare wijngaard kan sterk variëren. Gemiddeld genomen kan men ongeveer 7.000 tot 10.000 kilogram druiven per hectare oogsten. Dit kan natuurlijk wel variëren afhankelijk van de wijnstreek en het type wijn dat wordt geproduceerd.


Waar kan ik wijnstokken kopen?wijnstok te koop

Wijnstokken zijn te koop bij gespecialiseerde kwekerijen, meestal buiten Nederland. Het is belangrijk om te kijken welk druivenras van de wijnstok het beste past bij het klimaat en welke onderstam geschikt is voor de bodem waarin je de wijnstok wilt planten. In Nederland is bijvoorbeeld de SO4 onderstam het meest populair.

Tip! Bestel je wijnstokken op tijd, minimaal een jaar tot zelfs twee jaar van tevoren, als je voldoende keuze wilt voor je druivenrassen en onderstammen. 


Wanneer kan ik mijn wijnstokken planten?

Het beste moment om wijnstokken te planten is in de lente, wanneer de grond nog vochtig is en de wijnstok in rust is. De exacte tijd hangt af van het klimaat en kan variëren van maart tot juni. In Nederland planten we de nieuwe wijnstokken altijd na IJsheiligen, meestal rond half mei. Dit zijn volgens de volksweerkunde de laatste dagen in het voorjaar op het noordelijk halfrond waarop nog nachtvorst kan optreden.


Hoe lang duurt het voordat een wijnstok druiven produceert?

Het duurt ongeveer 3 tot 5 jaar voordat een wijnstok volwassen genoeg is om druiven te produceren. Dit kan echter variëren afhankelijk van de soort wijnstok en de omstandigheden waarin deze groeit. Vaak zien we bijvoorbeeld dat er in het derde jaar al een kleine oogst is en dat wijnstok in het vijfde jaar op volle sterkte is.

De belangrijkste factoren voor een succesvolle wijnoogst zijn de kwaliteit van de druiven, het weer, de bodemgesteldheid en de zorgvuldigheid van de wijnboer. Een goede kwaliteit druiven is essentieel voor een goede wijn.

Het weer tijdens het groeiseizoen is ook erg belangrijk, omdat het de groei en rijping van de druiven beïnvloedt. De bodemgesteldheid heeft invloed op de smaak en kwaliteit van de druiven en uiteindelijk op de wijn.

Daarnaast is het belangrijk dat de wijnboer zorgvuldig omgaat met de druiven en het proces van wijn maken, om zo een hoge kwaliteit wijn te produceren.


Welke factoren hebben invloed op de kwaliteit van de druiven?

De smaak van wijn wordt voor een groot deel bepaald door de druivensoort die gebruikt wordt. Elke druivensoort heeft zijn eigen kenmerkende smaak, aroma en textuur.

De kwaliteit van de druiven wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het klimaat, de bodemgesteldheid, de ligging van de wijngaard en de verzorging van de wijnstokken. Een gunstig klimaat met voldoende zon en regen is van groot belang voor de groei en rijping van de druiven.

Ook de bodemgesteldheid speelt een belangrijke rol; de juiste voedingsstoffen en pH-waarde zijn nodig voor gezonde planten en goede opbrengsten. Daarnaast kan de ligging van de wijngaard invloed hebben op de kwaliteit van de druiven; een zuidelijke helling kan bijvoorbeeld meer zonlicht vangen en daardoor voor betere rijping zorgen. 

Tot slot is ook de verzorging van de wijnstokken van groot belang, zoals het op tijd snoeien en eventueel bemesten van de planten.


Hoe kun je bepalen wanneer de druiven geoogst moeten worden?concentratie zuur tannine suiker

Het bepalen van het juiste moment om de druiven te oogsten is cruciaal voor de kwaliteit van de wijn. Dit wordt gedaan aan de hand van de rijpheid van de druiven, die wordt bepaald aan de hand van de zuurgraad en het suikergehalte in de vruchten.

Wanneer de druiven voldoende rijp zijn, is de zuurgraad lager en het suikergehalte hoger. Om dit te meten worden er regelmatig monsters genomen van de druiven en worden deze geanalyseerd in een laboratorium.

Ook kunnen ervaren wijnmakers de rijpheid van de druiven bepalen aan de hand van smaak- en kleurontwikkeling.


Wat kost een wijnstok?

De kosten van een wijnstok variëren afhankelijk van de soort, kwaliteit en grootte van de plant. In Nederland kosten wijnstokken gemiddeld tussen de €5 en €20 per stuk. De kosten voor grond, de plantstaaf, eventuele groeihuls, palen, bedrading en de arbeid zitten hier nog niet bij.


Kan wijnbouw in Nederland wel?

Ondanks het koude en vochtige klimaat van Nederland zijn er steeds meer wijnbouwers die hier wijngaarden aanleggen. De veranderende klimaatomstandigheden en nieuwe technieken en nieuwe druivenrassen maken het tegenwoordig goed mogelijk om in Nederland ook wijn van hoge kwaliteit te produceren.


Welke druivenrassen groeien goed in Nederland?

In Nederland groeien zowel een aantal klassieke druivenrassen als ook veel moderne druivenrassen goed. Voorbeeld van klassieke druivenrassen die het, vooral in Zuid Nederland, goed doen zijn de Chardonnay, Pinot gris, Riesling of Pinot noir.

geert Abendanon
Door

geert Abendanon

op 20 Feb 2024

ik heb een vraag: ik heb een wijngaard in Italie.In november 2021 150 stokken bij geplant.Nog helemaal niet gesnoeid, maar nu begin maart gaat het wel gebeuren. Is 2024 dan jaar drie, en moet ik één sterke scheut uitzoeken om de stam te gaan vormen?

Sico de Moel
Reactie plaatsen