Laurot

Laurot

De Laurot druif is een hybride kruising tussen de bekende Duitse druif Dornfelder en de moderne Solaris-druif, die op hun beurt afstammen van de Riesling en Pinot Gris. De Laurot kenmerkt zich door een krachtige wijnstok met grote, ovale zwarte bessen en een hoge opbrengst. 


Ontwikkeling en eigenschappen

Toch is de druif oorspronkelijk Tsjechisch, in 1995 gemaakt in Moravië, onder leiding van Vilem Kraus, en in 2004 vrijgegeven.

De Laurot-druif is oorspronkelijk Tsjechisch en werd in 1995 ontwikkeld in Moravië onder leiding van Vilem Kraus. De Laurot is gekweekt op basis van de Merlot x Seibel die weer is gekruisd met Blaufränkisch x St. Laurent.

In 2004 werd de druif officieel vrijgegeven. 

De wijnstok van de Laurot-druif is krachtig en produceert grote, ovale bessen met een diep paarsrode kleur. De druiven zijn sappig en hebben een zoete smaak. Bovendien heeft de Laurot-druif een goede weerstand tegen schimmelziekten.


Wijnen van de Laurot druif

Toen ik de fles Laurot opende was ik aangenaam verrast. Diep paarsrood, bosbessen, donker fruit, pruimen en verrassend zacht. Beetje Cabernet Franc-achtig.

Ik had een proeffles gekregen, van Freytag in Duitsland. 

Er zijn nog niet zoveel wijnen van de Laurot-druif beschikbaar. In Duitsland wordt de Laurot al redelijk aangeplant in Pfalz, in Tsjechië is wijnmaker Michlovský de pionier op het gebied van Laurot druiven sinds 1995.

De wijnen van de Laurot-druif hebben fruitige aroma's en tonen van muskaat en hout. Ze bieden veel fruitigheid, zoete vlezige tonen, evenwichtige zuren, wat tannines en een intense kleur. De wijnen kunnen complex en krachtig zijn, vergelijkbaar met Cabernet Franc. De Laurot is geschikt voor zowel cuvées als rode single-blend wijnen. Er is ook een rosé.


Ideale groeiomstandigheden

Laurot druifOver het algemeen gedijt de Laurot-druif goed in gematigde klimaten met voldoende zonlicht en warmte gedurende het groeiseizoen. Een lange en zonnige zomerperiode is gunstig voor de optimale rijping van de druiven en het ontwikkelen van de gewenste aroma's en smaken.

Omdat de groei van de Laurot druif zo krachtig is, is het regelmatig uitdunnen van de wijnrank is belangrijk om de juiste concentratie in de druiven te behouden.


Laurot op Domein Bergen

Domein Bergen in Nederland is een van de voorlopers in het aanplanten van de Laurot-druif. Hij is aangeplant in 2021 en binnenkort kunnen we de eerste oogst verwachten.


Reactie plaatsen