Wijngaard Robot
Wijnbouw
Sico de Moel
Wijnbouw
11/14/2023
0 min
0

Wijngaardrobot op Waterstof getest

11/14/2023
0 min
0

In Frankrijk is dit jaar de eerste wijngaardrobot op waterstof getest.

De Traxx Concept H2 is de eerste wijngaardtractor die volledig op waterstof rijdt. Deze nieuwe milieuvriendelijk machine kan hierdoor volledig emissievrij te opereren, wat zowel ecologisch als sociaal steeds belangrijker wordt.

De tractor is niet alleen schoon in termen van uitstoot, maar belooft ook een veel stillere werking dan traditionele dieseltractoren. Dit minimaliseert geluidsoverlast in rustige wijngaardomgevingen, wat niet alleen de arbeidsomstandigheden verbetert, maar ook positieve effecten kan hebben op de lokale fauna. De waterstof tractor kan tot twaalf uur continu te werken zonder te tanken.

Een uitdaging waarmee waterstoftractoren vaak worden geconfronteerd, is het hogere gewicht in vergelijking met conventionele dieselvarianten. Dit kan problematisch zijn in termen van bodemverdichting, vooral in delicate wijngaarden waar zorgvuldig bodembeheer cruciaal is. Een andere uitdaging beschikbaarheid van waterstof en de infrastructuur voor het produceren, distribueren en tanken van deze milieuvriendelijke brandstof.

De verwachting is dat het nog wel 2 tot 3 jaar duren voordat deze innovatie daadwerkelijk op de markt komt.

Reacties
Categorieën