01 augustus 2023 
2 min. leestijd

Challenge: Ontwerp een Voedselbos voor een gezin van 4

In een tijd waarin duurzaamheid en zelfvoorziening centraal staan, heeft de provincie Noord-Holland scholieren uitgedaagd om hun creativiteit en innovatie te tonen door deel te nemen aan de scholieren challenge "Ontwerp een Voedselbos." Het doel was om een voedselbos te ontwerpen op een perceel van 1 hectare, waarin een gezin van 4 personen (2 volwassenen en 2 kinderen) zelfvoorzienend kan leven zonder ooit nog naar de supermarkt te hoeven gaan.


Provincie Noord-Holland

Het initiatief voor deze uitdaging kwam van de provincie Noord-Holland, die zich inzet voor duurzaamheid, natuurbehoud en bewustwording van het belang van lokaal voedsel. Door scholieren te betrekken bij dit project, wilde de provincie jongeren stimuleren om na te denken over duurzame voedselproductie en de waarde van natuurlijke ecosystemen.


De Opdracht

De opdracht was duidelijk: ontwerp een voedselbos op een perceel van 1 hectare dat voldoende voedsel en grondstoffen kan leveren voor een gezin van 4 personen. Het winnende team zou niet alleen erkenning krijgen voor hun creativiteit en inzet, maar ook een excursie naar het Voedselbos Texel mogen maken.


Het winnende ontwerp

Het winnende ontwerp, gepresenteerd door het Bonhoeffercollege in Castricum, maakte een diepe indruk op de jury met hun innovatieve aanpak en goed doordachte plannen.

Het voedselbos van het winnende team is ontworpen als een vlekkenplan met vier donuts erin. Elke donut heeft zijn eigen functie en bevat verschillende lagen van gewassen en bomen, van kruipers en bodembedekkers aan de buitenkant tot hoge bomen aan de binnenkant, om ervoor te zorgen dat elke plant de juiste hoeveelheid zonlicht en schaduw krijgt.

Het voedselbos omvat ook een wateropslagsysteem met vier diepe putten om water op te slaan en te verdelen naar de verschillende delen van het bos. Een schuur in de buurt van een van de putten biedt ruimte voor voedselopslag, zodat het gezin geen voedsel zal verspillen.

Het ontwerp omvat ook een aparte hoek voor essentiële planten zoals aardappelen, spinazie, pinda's en tarwe, die cruciaal zijn voor een uitgebalanceerd dieet.

Naast het duurzame ontwerp van het voedselbos hebben de scholieren ook gedacht aan de aanwezigheid van dieren in het bos, zoals 3 geiten en 10 kippen, die zowel voedsel als nuttige functies bieden, zoals het leggen van eieren en het geven van geitenmelk.


De winnaar

Voedselbos winnaarNa een indrukwekkende presentatie van alle deelnemende scholen en en een uitgebreid beraad van de jury, werd het Bonhoeffercollege uitgeroepen tot de winnaar van de scholieren challenge "Ontwerp een Voedselbos." De jury was onder de indruk van de creativiteit en het doordachte ontwerp.

Als beloning voor hun prestatie mag de hele klas een excursie maken naar het Voedselbos Texel, waar ze de kans zullen krijgen om een echt voedselbos in actie te zien. Het Keizer Karel College uit Amstelveen, de andere deelnemende school, zal hun prachtige ontwerp presenteren aan hun eigen burgemeester, wat een welverdiende erkenning is voor hun inzet en creativiteit.

Met de scholieren challenge "Ontwerp een Voedselbos" wil de provincie Noord-Holland niet alleen een positieve impact geven op duurzaamheid en bewustzijn creëen, maar ook een nieuwe generatie aanmoedigen om na te denken over de toekomst van voedselproductie en hoe we in harmonie kunnen leven met de natuur.


Kick -Off video

met Hillebrand Breuker vanaf Voedselbos de Groene Oase in Koedijk.


Reactie plaatsen