Snoeien Wijnstok

Het snoeien van de wijnstok

07 juli 2023

Snoeien is een van de meest essentiële en verfijnde technieken die wijnbouwers gebruiken om de gezondheid en productiviteit van wijnstokken te bevorderen. Het snoeien van de wijnstok is een kunst op zich, waarbij kennis, aandacht  en ervaring samenkomen.


Wanneer vindt de snoei plaats?

De timing van de snoei is van cruciaal belang en varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke wijnstreek, het klimaat en het groeiseizoen. Het snoeien van wijnranken is een proces dat gedurende het jaar plaatsvindt en bestaat uit verschillende snoeimomenten, waaronder de zomersnoei, wintersnoei en eventuele tussentijdse snoeimomenten.

Zomersnoei

De zomersnoei, ook wel bekend als de groene snoei, vindt plaats tijdens het groeiseizoen van de wijnrank, in de zomermaanden. Het doel van de zomersnoei is het beheersen van de vegetatieve groei van de wijnrank en het verbeteren van de beluchting en belichting van de druiventrossen. Tijdens de zomersnoei worden overtollige scheuten, bladeren en trossen verwijderd, waardoor de wijnranken de juiste balans kunnen vinden tussen vegetatieve groei en vruchtontwikkeling.

Wintersnoei

De wintersnoei is een belangrijk snoeimoment dat plaatsvindt tijdens de wintermaanden, meestal van december tot maart, wanneer de wijnranken in rust zijn. Het doel van de wintersnoei is het vormgeven en verjongen van de wijnranken, het bepalen van de gewenste opbrengst en het bevorderen van een gezonde groei in het volgende groeiseizoen. Tijdens de wintersnoei worden oude houtachtige scheuten verwijderd en worden de hoofdscheuten en vruchtdragende knoppen gekozen en gesnoeid volgens de gewenste snoeimethode.

Naast de zomersnoei en wintersnoei kunnen er ook tussentijdse snoeimomenten zijn, afhankelijk van de behoeften van de wijnranken en de wijnbouwer. Deze tussentijdse snoeimomenten kunnen bijvoorbeeld de verwijdering van overtollige scheuten of trossen omvatten, het uitdunnen van bladeren voor betere belichting, of het aanpassen van de scheuten om de gewenste groeirichting te bevorderen.


Wat zijn de verschillende snoeimethodes?

Snoei van de wijnstokEr zijn verschillende snoeimethodes die wijnbouwers kunnen toepassen. Hierbij kun je denken aan de Guyotsnoei, Cordon- of Gobeletsnoei, maar ook de Knotted Arch snoei voor de Pinot noir of de Smart-Dyson snoei in Nieuw-Zeeland. De voorkeur hangt vaak samen met lokale tradities en de specifieke kenmerken van de wijnstokken.

Een van de opkomende snoeimethodes is de zachte snoei methode, ontwikkeld door Simonit & Sirch. Deze methode richt zich op het behoud en herstellen van de natuurlijke vorm en vitaliteit van de wijnranken. Het legt de nadruk op het respecteren van de sapstroom, het verminderen van wonden en het bevorderen van een gezonde groei van scheuten.


Waarom wordt een wijnstok gesnoeid?

Een goed uitgevoerde snoei kan veel voordelen opleveren voor de wijnstokken en daarmee uiteindelijk voor de kwaliteit van de druiven en de resulterende wijnen.

Gezonde groei en ontwikkeling

Door het snoeien worden de wijnranken gestimuleerd om gezonde nieuwe scheuten te produceren. Dit bevordert een evenwichtige groei en ontwikkeling van de wijnstok, wat essentieel is voor het behalen van optimale opbrengsten en kwaliteit.

Betere belichting en luchtcirculatie

Een juiste snoei zorgt ervoor dat de wijnranken goed worden blootgesteld aan zonlicht en dat er voldoende luchtcirculatie is rondom de druiventrossen. Dit bevordert een gelijkmatige rijping van de druiven en vermindert het risico op schimmelziekten.

Beheersing van de opbrengst

Door het aantal scheuten en vruchtdragende knoppen te beperken, kan de wijnbouwer de opbrengst per wijnstok controleren. Dit stelt hen in staat om de kwaliteit van de druiven te verbeteren door de beschikbare energie van de wijnstok te concentreren op een beperkt aantal vruchten.

Verjonging van oudere wijnranken

Snoeien kan ook worden gebruikt om oudere wijnranken te verjongen. Door het verwijderen van oude en zwakke delen van de wijnstok kunnen nieuwe gezonde scheuten worden gestimuleerd, wat resulteert in een hernieuwde vitaliteit en productiviteit.

Verbeterde sapstroom en voedingsopname

Door zorgvuldig te snoeien en de sapstroom te respecteren, kunnen wonden en schade aan de wijnranken worden geminimaliseerd. Dit helpt de wijnstokken om water en voedingsstoffen efficiënt op te nemen en te transporteren, wat essentieel is voor een gezonde groei en ontwikkeling.


De kunst van het snoeien

Het snoeien van de wijnstok is een van de meest belangrijke en verfijnde taken in de wijnbouw. Het biedt wijnbouwers de mogelijkheid om de groei, opbrengst en kwaliteit van de druiven te beïnvloeden.

Door de juiste snoeitechnieken toe te passen, zoals de zachte snoei methode van Simonit & Sirch, kunnen wijnbouwers de gezondheid en vitaliteit van hun wijnranken optimaliseren. Het resultaat is een betere belichting, luchtcirculatie en voedingsopname, resulterend in gezonde druiven en uiteindelijk hoogwaardige wijnen. 

Reactie plaatsen