aanbinden wjnbouw

Hoe kan ik een wijnstok adopteren?

28 juni 2023

Het adopteren van een wijnstok in Nederland is een leuke en betrokken manier om deel uit te maken van de wijnbouwgemeenschap en het proces van wijnproductie te ervaren. Er zijn een paar stappen die je kunt volgen om een wijnstok te adopteren:


Zoek een wijngaard die je aanspreekt

Zoek naar wijngaarden in Nederland die adoptieprogramma's aanbieden. Deze informatie is meestal te vinden op de websites van de wijngaarden of door contact met hen op te nemen.

Wijnstok adopteren op Domein Bergen

Kies je wijngaard en wijnstok

Ontdek welke wijngaard en welk adoptieprogramma het beste bij jou past. Sommige wijngaarden bieden de mogelijkheid om specifieke wijnstokken te adopteren, terwijl andere een algemeen adoptieprogramma hebben waarbij je betrokken wordt bij de hele wijngaard.

Check de wijngaard online

hier staat vaak de informatie over het wat er allemaal bij komt kijken, wat er van je wordt verwacht en welke kosten eraan het programma verbonden zijn.

Volg het adoptieproces

Elke wijngaard kan zijn eigen procedure hebben. Dit kan variëren van het ontvangen van updates en foto's van jouw wijnstok tot het deelnemen aan evenementen zoals oogstfeesten en wijncursussen. Soms, zoals bij Domein Bergen, kun je je wijnstok ook zelf aanplanten. Verwacht dus niet gelijk opbrengsten en rendement, maar geniet van de unieke ervaring van het betrokken zijn bij de wijngaard en bij het leven van jouw wijnstok.

Deel mee in de opbrengsten

Als beloning voor je adoptie, kun je vaak genieten van de vruchten van jouw wijnstok. Afhankelijk van het adoptieprogramma kun je uiteindelijke je flessen wijn ontvangen die zijn geproduceerd met druiven van jouw wijnstok.


Het adopteren van een wijnstok biedt een leuke en educatieve ervaring, waarbij je betrokken raakt bij het proces van wijnbouw en het maken van wijn. Het is ook een sympathieke manier om de wijngaardenier te ondersteunen en meer te leren over de Nederlandse wijnbouw.

Reactie plaatsen