Souvignier gris wijnstok

Souvignier gris

De Souvignier Gris is een hybride druif die steeds meer populariteit wint in de noordelijke wijnstreken. De druif is vooral geliefd in de noordelijke wijnstreken, zoals Baden, West-Zwitserland en is op dit moment één van de populairste moderne druivenrassen voor witte wijnen in Nederland.


Ontwikkeling en eigenschappen

De Souvignier Gris is ontwikkeld in 1983 door Norbert Becker aan het Staatsinstituut voor Wijnbouw in Duitsland. Het is een kruising tussen de Seyval blanc en Zähringer

De Souvignier Gris heeft betrouwbare opbrengsten, goede groeiomstandigheden en gezonde eigenschappen. 


Wijnen van de Souvignier gris

Hoewel de Souvignier gris een druif voor witte wijnen, kan er ook rosé of oranje wijn van worden gemaakt. De roze schil kan de wijn daarbij ook wat tannine meegeven.

De wijnen zijn vergelijkbaar karakter met neutrale tot licht fruitige Bourgondische wijn. In de neus vertoont het subtiele fruitaroma's van honingdauwmeloen, gekonfijte abrikozen en kweeperensap. 

De wijnen zijn vaak elegant, met een goede balans tussen fruitigheid en frisheid. In de mond zijn fijne, fruitige zuren en een delicate tanninestructuur waarneembaar, wat zorgt voor goed gestructureerde wijnen met een langdurige afdronk.


Souvignier gris druivenIdeale groeiomstandigheden

De ideale omgeving voor het kweken van Souvignier Gris-druiven is te vinden in Noord-Europese landen zoals Nederland, Duitsland, Oostenrijk en delen van Italië en Frankrijk. Deze wijnstreken hebben vaak te maken met onvoorspelbaar en soms koud en nat weer, maar de Souvignier Gris is goed bestand tegen deze omstandigheden. Bovendien heeft de druif een goede resistentie tegen schimmels, waardoor de kans op ziektes in de wijngaarden wordt verminderd.

De groei is vrij open, de groei gaat mooi rechtop, weinig en de trossen zijn mooi compact. Voor de teelt van de Souvignier Gris is een gemiddelde tot goede groeikracht van de wijnstokken vereist.

Bij het snoeien moet rekening worden gehouden met de lagere vruchtbaarheid van de basale ogen. Stamrot kan merkbaar zijn, afhankelijk van de oogst en de bodemgesteldheid.


Bijzondere eigenschappen

De Souvignier gris druiven zijn middelgroot tot groot, hebben een kenmerkende langwerpige cilindrische vorm en een dikke roze schil.

De druif heeft een uitstekende weerstand tegen ziektes zoals Peronospora, Oidium en Botrytis. Dit maakt het een robuuste druivensoort die goed gedijt in verschillende klimatologische omstandigheden.


Souvignier gris op Domein Bergen

Op Domein Bergen is de Souvignier gris zowel aangeplant in 2021 op het premièreveld als ook in 2023.


Reactie plaatsen