Wijnstok Calardis Blanc

Calardis Blanc

De Calardis Blanc druif is een zeldzame witte druivensoort die ook bekend staat onder namen zoals Gros Rhin, Grosse Weisse en Grosse Weisse Edelrebe. Sinds 2018 is deze lokale variëteit toegestaan op de markt en heeft de Calardis blanc snel aan populariteit gewonnen.


Ontwikkeling en eigenschappen

De Calardis Blanc is een nieuw druivenras dat is ontwikkeld door het gerenommeerde Julius Kühn-Institut (JKI). Het is ontstaan uit een kruising tussen Calardis Musqué (Bacchus x Seyval Blanc) en Seyve Villard 39-639. Deze verfijnde combinatie resulteert in een druif met uitstekende eigenschappen, waaronder een hoge weerstand tegen schimmels en zonnebrand.


De wijnen van de Calardis Blanc druif

Wijnen gemaakt van de Calardis Blanc druif zijn levendig en fris van karakter. Ze kenmerken zich door een verfijnd aroma van passievrucht, bloedsinaasappel en vers gesneden appel, gecombineerd met een delicaat en fijn kruidig boeket. Deze wijnen hebben levendige zuren, waardoor ze uitstekend geschikt zijn als basis voor mousserende wijnen.

De wijn heeft een prachtige lichtgele kleur en vertoont vaak citrusaroma's zoals limoen en grapefruit, naast bloemige tonen en een vleugje kruidigheid. Ze zijn daarom perfect te combineren met gerechten zoals vis, schelp- en schaaldieren. De verfrissende zuurgraad en fruitige tonen vullen deze gerechten op harmonieuze wijze aan.


Ideale groeiomstandigheden 

wijnstokDe Calardis Blanc druif gedijt het beste in gematigde klimaten met voldoende zonlicht en matige neerslag. Het is een gebruiksvriendelijk druivenras vanwege zijn opgaande groei en losse druivenstructuur. De druif gedijt goed op bodems die rijk zijn aan kalksteen, klei of leisteen. Hierdoor komt de Calardis Blanc vooral tot zijn recht in koele klimaten, zoals in de Franse Alpen, Noord-Duitsland en Nederland.


Bijzondere eigenschappen 

Het ras vertoont een matige neiging tot het vormen van dubbele scheuten, waardoor het soms nodig is om de opbrengst te verminderen door dunnen. Een opvallend kenmerk van de druif is de kleur van de onbeschaduwde bessen, die doet denken aan muscatel, terwijl de achterkant van de druif vaak geelgroen blijft, zelfs wanneer deze volledig rijp is.


Calardis Blanc op Domein Bergen

In 2023 is de Calardis Blanc aangeplant op Domein Bergen. Hiervoor is de wijnrank geënt op de 125AA onderstam. Je kunt een Calardis Blanc wijnstok adopteren door lid te worden van de ledenwijngaard van Domein Bergen.

Reactie plaatsen