véraison

Véraison

11 augustus 2023

Véraison is de verkleuring van de druiven, In de wijnbouw is dit het moment dat de overgang markeert van de groeifase naar de rijpingsfase van druiven. Dit fenomeen staat bekend als véraison. 


Wat is véraison?

Véraison is het stadium in het leven van een druiventros waarin de bessen hun kleur beginnen te veranderen. Van ondoorzichtig groen verschuiven ze naar tinten van rood, paars, blauw of geel, afhankelijk van de druivensoort. Dit markeert het begin van de rijpingsfase.


Wanneer vindt véraison plaats?

Véraison vindt meestal plaats in de zomer, ergens tussen juni en augustus, afhankelijk van het klimaat en de locatie van de wijngaard. Noordelijke regio's ervaren dit proces vaak iets later dan warmere zuidelijke regio's. In Nederland is de véraison in augustus,


Wat gebeurt er tijdens véraison?

Tijdens véraison ondergaan de druiven een reeks opmerkelijke veranderingen. De druiven worden zachter en beginnen suikers op te slaan, wat resulteert in een zoetere smaak in het uiteindelijke product. Tegelijkertijd dalen de zuren en nemen aroma's en aroma-precursoren toe, wat bijdraagt aan de complexiteit van de wijn.

Véraison wordt aangestuurd door een combinatie van interne en externe factoren. De stijgende temperatuur en de hoeveelheid zonlicht spelen een cruciale rol bij het in gang zetten van dit proces. Het is ook het moment waarop de druiven beginnen te accumuleren en de suikers en fenolische verbindingen ontwikkelen die cruciaal zijn voor de smaak en structuur van de wijn.


Hoe beïnvloedt véraison de kwaliteit van de wijnproductie?

De timing en uniformiteit van véraison kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de uiteindelijke wijnkwaliteit. Een gelijkmatige véraison zorgt voor gelijktijdige rijping en dus een betere balans tussen suiker, zuurgraad en aroma's in de druiven. 

Véraison wordt erkend als een cruciaal moment in het leven van een druivenplant, waarbij de balans tussen suiker en zuur begint te verschuiven, en de ontwikkeling van aroma's begint. In gebieden met hogere temperaturen kan véraison ongelijkmatig verlopen, wat leidt tot ongelijkrijpe druiven en mogelijk problemen met de uiteindelijke wijnkwaliteit.

Tijdens véraison is daarom zorgvuldige aandacht van wijngaardenier essentieel.

Controle

De veranderende kleur en zachtere textuur van druiven kunnen ze vatbaarder maken voor ziekten. Het is belangrijk om regelmatig te controleren en indien nodig te behandelen.

Bladerdek

Een goed geplaatst bladerdak beschermt de rijpende druiven tegen overmatige zonnestraling en helpt schimmelproblemen te voorkomen.

Uitdunnen

Als druiven te dicht op elkaar groeien, kan dit resulteren in slechte luchtcirculatie en een verhoogd risico op schimmel. Handmatig dunner maken van de trossen kan helpen.

Oogstplanning

Véraison dient als een indicatie voor de naderende oogst. Wijngaardeniers moeten beginnen met het plannen van de oogsttijd op basis van de druivensoort en de gewenste wijnstijl.


Cruciaal moment

Wijnliefhebbers kijken elk jaar reikhalzend uit naar de resultaten van véraison, omdat dit het begin aankondigt van de uiteindelijke wijn die ze zullen proeven. De smaak, kleur en aroma's van de wijn worden allemaal beïnvloed door dit cruciale moment.

Véraison is niet alleen een visueel prachtig proces, maar ook een keerpunt in de wijnbouwcyclus. Het markeert het begin van de laatste fase voor de oogst en legt de basis voor de uiteindelijke wijnkwaliteit. Wijngaardeniers spelen een essentiële rol bij het begeleiden van dit proces om de best mogelijke druiven te produceren en daarmee wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te creëren.

Reactie plaatsen