Piwi

Piwi druivenrassen

01 september 2023

De Piwi's, afgeleid van de Duitse term "Pilz Widerständig" wat "schimmelresistent" betekent, zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in de wijnbouw. Deze speciale groep druivenrassen heeft een boeiende ontstaansgeschiedenis, waarbij de zoektocht naar resistentie tegen ziekten en plagen hand in hand ging met het streven naar hoogwaardige wijnkwaliteit.


Geschiedenis

Terug in de geschiedenis van de wijnbouw, rond 1800, werden de Europese wijngaarden geteisterd door ziekten zoals meeldauw en de gevreesde druifluis. Europese wijnstokken waren uiterst gevoelig voor deze plagen, terwijl Amerikaanse inheemse soorten zoals Vitis labrusca al een opmerkelijke tolerantie tegen deze schadelijke invloeden vertoonden.


Hybriden

In een poging om de kwetsbare Europese rassen te beschermen, werden Amerikaanse rassen gekruist met Europese varianten. Deze hybriden bleken resistent te zijn tegen ziekten en plagen, maar de kwaliteit van de resulterende wijnen liet vaak te wensen over. Het bleek een uitdaging om de gewenste wijnkwaliteit te behouden terwijl de resistentie werd gehandhaafd.


Kwaliteit en Resistentie

Vanaf de jaren 80 kwam er een verschuiving in onderzoek en ontwikkeling van druivenrassen. Het doel was om schimmelresistentie te combineren met uitstekende wijnkwaliteit. Onderzoeksinstituten zoals Weinsberg, Geisenheim, Freiburg, JKI-Institut (Geillweillerhof) en Valentin Blattner's Abroad speelden een cruciale rol bij het ontwikkelen van deze nieuwe generatie schimmeltolerante kwaliteitsrassen.


Piwi InternationalEen Complex Ontwikkelingsproces

Het proces van het ontwikkelen van nieuwe druivenrassen is tijdsintensief en uitdagend. Het vergt tientallen jaren van onderzoek, testen en evaluatie om de ideale balans tussen resistentie en kwaliteit te bereiken. Deze rassen moeten uitgebreid worden getest op hun schimmelresistentie en hun vermogen om wijnen van hoge kwaliteit te produceren voordat ze worden opgenomen in officiële rassenlijsten.


Piwi's in Nederland

In Nederland, waar de wijnbouw relatief recent is, vinden we voornamelijk Piwi's van Freiburg en Valentin Blattner. De schimmelresistente eigenschappen van deze rassen maken ze uitermate geschikt voor de uitdagingen van het Nederlandse klimaat. Bovendien zijn ze in lijn met de groeiende vraag naar duurzame en milieuvriendelijke wijnbouwpraktijken.


Moderne wijnbouw

De opkomst van Piwi's markeert een nieuw hoofdstuk in de moderne wijnbouw. Deze rassen vertegenwoordigen de succesvolle combinatie van resistentie tegen ziekten en plagen met uitstekende wijnkwaliteit. Door voortdurende inspanningen in onderzoek en ontwikkeling blijven Piwi's bijdragen aan de bloeiende en duurzame toekomst van de wereldwijde wijnindustrie.

Reactie plaatsen