Alcoholvrije Wijn

Alcoholvrije Wijn

Alcoholvrije wijn is de laatste jaren enorm populair geworden, vooral onder millennials. Als wijnproducent ontkom je er niet meer aan om enkele alcoholvrije wijnen aan je assortiment toe te voegen.

De voordelen zijn talrijk: je kunt er van genieten zonder kater, minder calorieën en dus gezonder dan traditionele wijn en het is ideaal voor zwangere vrouwen of mensen die geen alcohol drinken. Maar hoe wordt alcoholvrije wijn nu eigenlijk gemaakt?


De basis: Gisting en fermentatie

Het productieproces van alcoholvrije wijn begint net als bij gewone wijn: met druiven. De druiven worden geoogst, gekneusd en gefermenteerd. Tijdens de fermentatie zet gist de suikers in de druiven om in alcohol en koolstofdioxide.


Alcohol verwijderen

Er zijn verschillende methodes om alcohol uit wijn te verwijderen:

Vacuümdestillatie

 1. De wijn wordt in een vacuümkamer geplaatst.
 2. Door de lage druk verdampt de alcohol bij kamertemperatuur.
 3. De alcoholmoleculen worden gescheiden van de rest van de wijn.
 4. De alcoholvrije wijn wordt gebotteld.

Memraanfiltratie

 1. De wijn wordt door een membraan geperst met minuscule poriën.
 2. De poriën zijn klein genoeg om alcoholmoleculen te doorlaten, maar te groot voor andere moleculen zoals aroma's en smaken.
 3. De alcoholvrije wijn wordt gebotteld.

Spinning cone-technologie

 1. De wijn wordt in een centrifuge geplaatst die met hoge snelheid ronddraait.
 2. De centrifugale kracht scheidt de alcoholmoleculen van de rest van de wijn.
 3. De alcoholvrije wijn wordt gebotteld.


Alcoholvrije Wijn

Smaakverbetering

Na het verwijderen van de alcohol kan de wijn nog worden bewerkt om de smaak en het aroma te verbeteren. Dit kan door:

 • Toevoeging van aroma's:   De aroma's die verloren zijn gegaan tijdens het alcoholverwijderingsproces kunnen worden toegevoegd.
 • Zoetstoffen toevoegen:   De wijn kan worden gezoet om de smaak te verbeteren.
 • Zuurgraad aanpassen:   De zuurgraad van de wijn kan worden aangepast om de balans tussen de smaken en de frisheid te corrigeren.


Productie van alcoholvrije wijnen

De productiekosten van alcoholvrije wijnen zijn hoger dan traditionele wijnen. Aan de andere zijn belastingen en accijnzen vaak lager.

Doordat alcoholvrije wijnen vaak toegevoegde suikers en aroma's bevatten zijn de smaken vaak fruitiger, maar ook minder complex met minder terroir.

De productie van alcoholvrije wijn is een snel ontwikkelende technologie. Er worden steeds nieuwe methodes ontwikkeld om de kwaliteit van alcoholvrije wijn te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn micro-oxygenatie voor de verbetering van complexiteit en structuur of ultra-violet behandeling voor kleurstabiliteit en verbetering van het smaakprofiel.

Reactie plaatsen