Monarch Wijnstok

Monarch

Deze moderne blauwe druif met een koninklijk tintje is het resultaat van een kruising tussen de Solaris en Dornfelder, en staat bekend als de verbeterde versie van de Dornfelder.


Ontwikkeling en eigenschappen

In 1988 werd de Monarch-druif, ook bekend als FR 487-88 R, geboren. De ontwikkeling van de Monarch-druif vond plaats in het National Institute of Viticulture in Freiburg, Duitsland. Het doel was om een druivenras te creëren dat bestand was tegen ziektes en vorst, vooral geschikt voor noordelijke wijngebieden.

Hoewel het beter bestand is tegen vorst dan de meeste druiven, kan het nog steeds worden aangetast door voorjaarsvorst. Daarom wordt het meestal verbouwd in de buurt van de kust in de meest noordelijke wijngebieden.


De wijnen van de Monarch

De wijnen van de Monarch-druif zijn donker, krachtig en fruitig en kenmerken zich door de prachtige intens rode kleur. Het aroma doet denken aan aardbeien en frambozen, met tonen van muskaat en hout. De smaak is vergelijkbaar is met die van Pinot Noir: rijk en fruitig, met een duidelijke hint van kersen en rode bessen. De aanwezige tannines geven de wijn structuur en diepte.

De Monarch-druif wordt zowel gebruikt voor single-variety wijnen als voor blends met andere fruitige rode wijnen. Wijnmakers waarderen de veelzijdigheid van deze druif, omdat het een interessante dimensie kan toevoegen aan blends met fruitige rode wijnen van andere variëteiten. Het kan bijdragen aan de complexiteit en balans van de uiteindelijke wijn.


Ideale groeiomstandigheden

Wat betreft de groeiomstandigheden, gedijt de Monarch-druif het best in gebieden met een gematigd klimaat. Het is vooral geschikt voor noordelijke wijngebieden, waar de vorstbestendigheid een belangrijke factor is. Het is belangrijk om te benadrukken dat de Monarch-druif weliswaar beter bestand is tegen vorst dan de meeste druiven, maar toch gevoelig kan zijn voor voorjaarsvorst. Daarom wordt het vaak dicht bij de kust verbouwd, waar de invloed van de zee de temperatuur kan matigen en vorstgevaar kan verminderen.

Om de Monarch-druif succesvol te laten groeien, zijn er bepaalde ideale groeiomstandigheden vereist. De druiven gedijen goed op leem-, klei- of zandgronden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de wijnstokken voldoende zonlicht ontvangen, omdat een gebrek aan licht kan leiden tot kleinere en minder zoete bessen. Het is ook aan te raden om de wijnstokken regelmatig uit te dunnen om de juiste concentratie te behouden.

Dankzij de vele positieve eigenschappen wordt de Monarch-druif gewaardeerd door wijnmakers en wijnliefhebbers over de hele wereld. Het is een schimmelresistente variëteit met een krachtige groei en hoge opbrengst.


Bijzondere eigenschappen

De wijnrank van de Monarch is een krachtige plant met grote zwarte, ovale bessen en een hoge opbrengst. De druiven zijn heel sappig en hebben een zoete smaak. Voor de juiste concentratie is het belangrijk om de wijnrank regelmatig uit te dunnen.

De bladeren zijn groot en donkergroen, terwijl de druiven middelgroot tot groot zijn en enigszins piramidaal van vorm, in vrij grote trossen.


Monarch op Domein Bergen

De Monarch is het perfecte druivenras voor Domein Bergen en is dan ook aangeplant in 2021, 2022 en 2023.

Reactie plaatsen