Cabernet Cortis wijnstok

Cabernet cortis

De Cabernet cortis is op dit moment een van de meest populaire moderne druivenrassen in Nederland. Dit was kwam in 2005 op de markt.

De Cabernet Cortis geeft ons eigenlijk het beste uit twee werelden: het meeste succesvolle moderne druivenras Solaris, gekruist met het meest succesvolle klassieke druivenras ter wereld: de Cabernet Sauvignon.


Ontwikkeling en eigenschappen

De Cabernet Cortis is een hybride druif die in 1982 is ontwikkeld in Duitsland. Het is dus een kruising tussen de Cabernet Sauvignon en de Solaris-druiven. Het Weinbauinstitut Freyburg, onder leiding van Norbert Becker, was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dit ras.

Het hoofddoel was om een rode wijnsoort te creëren die geschikt is voor koelere klimaten in Duitse teeltgebieden en die kon wedijveren met internationale kwaliteitsnormen op het gebied van aroma's, extracten en tanninestructuur.


De wijnen van de Cabernet Cortis

Dit resulteert in krachtige, complexe, granaatrode wijnen met tonen van rood fruit, cassis, overrijpe vlierbessen en verse zwarte peper.

Jonge wijnen hebben soms wat paprika en kunnen nog wrang zijn. Na twee jaar komt de wijn echt op dronk en ontwikkelen de complexere aroma’s.

Dankzij de tanninestructuur is de Cabernet Cortis geschikt voor langdurige rijping in houten vaten en op fles. Deze extra houtrijping kan het bouquet nog verder verrijken met tonen van ceder, vanille en kruidnagel.

Een goed bewaarde rode Cabernet Cortis, op de juiste temperatuur, kun je na openen nog wat zuurstof geven (decanteren), om alle aroma’s optimaal tot hun recht te laten komen.


Ideale groeiomstandigheden

De Cabernet Cortis heeft een sterk opgaande groeiwijze en bereikt de rijpheid ongeveer een week eerder dan de Pinot Noir-druif.

Het ras gedijt goed in koelere klimaten en is bestand tegen vorst. Het is een geschikte druif voor teeltgebieden waar andere rassen mogelijk moeilijker kunnen groeien.


Bijzondere eigenschappen

De druiventrossen van de Cabernet Cortis zijn groot, langwerpig en cilindrisch van vorm, met een lichte schouder. De bessen hebben ongeveer dezelfde grootte als Bordeauxrode druiven en zitten vrij losjes verpakt.

De druiven vertonen een goede weerstand tegen ziekten, zoals valse meeldauw, oidium en botrytis.


Cabernet Cortis op Domein Bergen

Ook op Domein Bergen is de Cabernet Cortis populair. Dit druivenras is hier aangeplant in 2021, 2022 en 2023.

Reactie plaatsen