Waarom een Voedselbos?
Een Voedselbos is natuur-inclusieve landbouw en geeft ons:
Het voedselbos op Domein Bergen versterkt de ecologische weerbaarheid van de wijngaard.
Wist je dat 10m2 voedselbos
een ton Co2 opneemt in 5 jaar?
dat is 1.000 kg
Een voedselbos is een zorgvuldig ontworpen en onderhouden ecosysteem van nuttige planten en dieren die met elkaar in balans zijn. De bodemvruchtbaarheid houdt zichzelf in stand door het gebruik van stikstofbindende bomen en planten, die hun voedingsstoffen uit de diepere bodemlagen omhoog halen.
Door een uiterst efficiënte voedselkringloop ontwikkelt zich een krachtig bosachtig ecosysteem. De hoge biodiversiteit van het bos trekt natuurlijke vijanden voor schadelijke dieren en ziektes aan. Het bos is vanuit zichzelf weerbaar, sterk en gezond.
In een voedselbos staan bomen en planten die direct of indirect nuttig zijn voor ons. Eetbare bomen en planten, tot zo’n 200 tot 300 verschillende soorten, overblijvende gewassen. Een volwassen voedselbos geeft ons vruchten, noten, zaden, groenten, slasoorten, kruiden, specerijen, honing, maar ook hout of bind- en vlechtmateriaal.
In een voedselbos werken we samen met de natuur
basis voor gezonde voeding
Gezonde bodems zijn actief, levend en in beweging. Overal zijn bodembeestjes bezig met interessante dingen. Zichtbaar en onzichtbaar. Microbe-genetici hebben in een theelepel gezonde bosgrond een miljard onzichtbare bacteriën, meters schimmeldraden, duizenden protozoa en tientallen nematoden gemeten.
Nederland is een dichtbevolkt land. Een gezonde bodem is daarom enorm belangrijk. De laatste jaren is er gelukkig meer aandacht gekomen voor het klimaat en de biodiversiteit. Alles begint echter bij een gezonde bodem. Zodra we stoppen met het toevoegen van mest of gewasbescherming, krijgt de natuur de ruimte krijgt om zich te herstellen. Overheden moeten zich gaan realiseren dat we in Nederland minder kaal weiland nodig hebben en meer bomen, meer bos.
In dit overzicht zien we de invloed die het gebruik van de bodem heeft op ons klimaat. Externe input grondstoffen staat voor mest en gewasbeschermingsmiddelen. Deze input is noodzakelijk om op arme grond, zonder eigen bodemleven, toch gras te laten groeien.
Met een voedselbos combineren we voedselproductie met een gezond bodemgebruik.
ruimte voor natuur
Een voedselbos drie dimensionaal. We onderscheiden zeven verticale groeilagen:
In een goed voedselbos werken deze verticale lagen met elkaar samen en vormen zij een ecologisch evenwicht. Hierdoor kunnen plagen en andere natuurlijke gevaren niet zo gemakkelijke de overhand krijgen.
Een groot deel van Nederland is nu gereserveerd voor landbouw. Boeren mogen vaak niet eens een boom planten om hun koeien te beschermen tegen de zon, omdat nog steeds allerlei wetgeving het ‘open landschap’ beschermt. Dit open landschap beleid heeft de afgelopen decennia geresulteerd in arme bodems met minimale biodiversiteit. Er is voortdurend externe aanvoer van mest en bewasbescherming nodig om het gras te laten groeien. Dit worden daarom ook wel de ‘Groene woestijnen’ van Nederland genoemd.
We kunnen dit in Nederland veranderen door gewoon te beginnen met het planten van bomen. Op een arme bodem groeit niet zomaar een weelderig bos. De natuur kan pas beginnen met haar herstelwerk als er niet meer wordt geploegd en er geen mest en chemicaliën meer van buitenaf aan de bodem wordt toegevoegd. Dan komen als eerste de planten, die we vaak zien als onkruid, zoals brandnetels en distels. Deze zien we misschien liever niet, maar hebben wel een heel nuttige functie voor het herstel van de bodem. Daarna komen de bramen en de berken tot we uiteindelijk een prachtig weelderig oerbos hebben, over 400 jaar…
Bij de aanleg van een voedselbos helpen we deze natuurlijke successie een handje. Dit doen we door het stimuleren van de ontwikkeling van het bodemvoedselweb en het aanplanten van de juiste bomen met een goed doordacht ecologisch plan.
In 5 tot 10 jaar kan zich een gezond voedselbos vormen met een redelijke productie.
culinaire pluktuin
Voedselbosproducten zul je niet snel in de supermarkten vinden. De productie is beperkt per soort, volledig seizoengevoelig en eindeloos gevarieerd.
Ideaal voor chefkoks die hun gasten willen verrassen met hele bijzondere, duurzame en lokale producten. De voedselboswachter kan elke week aangeven wat er nu op zijn best is en kan worden geplukt. Samen kunnen we over spannende gerechten die we onze gasten kunnen serveren.
Het is voedselbos op Domein Bergen is een initiatief van Dutch Cuisine Restaurant L’invité in Amsterdam.
Op termijn zal L’invité een steeds groter deel van de plantaardige producten uit dit voedselbos afnemen.
Sico de Moel is duurzaam ondernemer van Dutch Cuisine restaurant L’invité en Domein Bergen. In 2020 was L’invité finalist voor de titel duurzaamste restaurant van Nederland.
bij de realisatie van dit Voedselbos op Domein Bergen.
door de aanplant van 10m2 voedselbos
Voor elke 10m2 voedselbos op Domein Bergen planten we 10 bomen. Je bomen worden geplant binnen een jaar na aankoop van het certificaat. Het certificaat is inclusief 5 jaar onderhoud.
zoals berg Esdoorn, de Meidoorn of de Winterlinde
zoals appel, peren, vijgen of kersenbomen
zoals een een mispelboom, krentenboom-, duindoorn, vlier of lijsterbes
zoals een tamme kastanje, walnoot, amandel- of pijnboom
zoals de laurier, sumak of peperbomen.
Je bent altijd welkom op Domein Bergen om te zien welke bomen we voor je certificaat hebben aangeplant.
alleen met een pluk abonnement kan er (vanaf het tweede jaar) worden geoogst. Per 100m2 voedselbos is er één plukabonnement beschikbaar.
voorbeeld volwassen voedselbos
Kan ik een plukabonnement afsluiten als restaurant?
Jazeker!
met een plukabonnement kan de chefkok zo vaak langskomen om te plukken als hij maar wilt.
Ook Restaurant L’invité in Amsterdam gaat plukken uit het voedselbos.
Hoeveel mag ik plukken?
Fair share!
met een plukabonnement mag je met één plukker uit het hele voedselbos plukken, dus niet alleen uit je eigen stukje. Je plukt ongeveer de oogst van 100 m2. Heb je meer nodig, breidt dan je abonnement uit.
daar komen we samen wel uit.
Kan ik zelf bepalen welke bomen en planten er worden aangeplant?
Suggesties zijn welkom!
We bouwen het voedsel met grote biodiversiteit en een ecologische balans. Soms zullen er ook bomen worden gerooid en vervangen door soorten die beter passen.
laat je het hele jaar door verrassen door de biodiversiteit van het voedselbos
Mag ik dit ook op onze menukaart vermelden?
Super!
Wij vinden het heel leuk als restaurants meedoen met een eigen plukabonnement en hun gasten laten kennismaken met lokale producten.
restaurant zijn van harte uitgenodigd om mee te doen