duurzaam investeren wijngaard

OVER DOMEIN BERGEN

unieke ledenwijngaard in Nederland

Voor de èchte wijnliefhebber

Wijndomein Bergen is de enige ledenwijngaard in Nederland. Ruim 1100 leden volgen met hun eigen wijnstokken het hele proces van wijn maken.


Van de aanplant van de wijnstok, via het groeien, snoeien en bloeien van je wijnrank, tot en met de vinificatie en het bottelen van je eigen wijnen.


Je kunt zelf lid worden van Wijndomein Bergen.

Duurzame wijnbouw in nederland

Wijndomein Bergen is een moderne en duurzame wijngaard. Leden participeren en ervaren zelf welke duurzame keuzes je kunt maken als wijngaardenier.


Kiezen we voor biologische wijnbouw of biodynamische wijnbouw? Hoe gaan we om met het voedselbos? Vegan wijnen, natuurwijnen of toch gewoon klassiek? Bij Domein Bergen maken we onze duurzame keuzes samen.


Je ervaart de duurzame uitdagingen van een moderne wijngaardenier en beslist zelf mee.

actief participeren

De leden van Wijndomein Bergen doen zelf actief mee met hun eigen wijnstokken op het domein.


Als lid kun je eventueel zelf je eigen wijnstokken aanplanten. Daarna worden ze full-service en duurzaam verzorgd door je eigen wijngaardenier.


Leden zijn altijd welkom voor een inspectie van hun eigen wijnstokken, een mooie wandeling over het domein of om een paar uurtjes zelf de handen uit de mouwen te steken. Niet moet, alles mag.


Je bent altijd welkom op het domein en hebt een direct lijntje met je wijngaardenier.

Wijngaardenier in de wijngaard

Sico de moel

wijngaardenier

Welkom

"Als initiatiefnemer, gastheer en wijngaardenier op Wijndomein Bergen, neem ik je graag mee tijdens jouw ultieme wijnbeleving op Wijndomein Bergen."


"Ik ben weliswaar duurzaam ondernemer, gediplomeerd gastronoom en expert op het gebied van Nederlandse wijnbouw, maar ook ik moet nog veel leren van het wijngaardeniers vak. Dit doe ik elke dag, samen met de beste wijnbouw experts en ecologen van Nederland."


"Elke dag leer ik bij en deze kennis deel ik altijd met onze leden."

Onze diensten

ERVAAR HET ZELF

De Ultieme Wijnervaring

GEEF HET CADEAU

Voor de èchte Wijnliefhebber

We werken samen
met de beste experts op het gebied van duurzaamheid en wijnbouw.

Bij Wijndomein Bergen staan onze leden centraal. Ze zijn altijd welkom om te genieten van een prachtige wandeling over het domein of voor een persoonlijke inspectie van hun eigen wijnstokken.

In tegenstelling tot commerciële wijngaarden, verkopen wij geen wijnen. Alle gebottelde flessen worden eerlijk verdeeld onder onze leden. Dat zit gewoon bij je lidmaatschap, zonder extra kosten.

Op deze manier kan onze wijngaardenier zich volledig concentreren op de duurzaamheid van de wijngaard en de kwaliteit van de wijnen die we produceren. 

Ons streven is om de allerbeste wijnen te maken die mogelijk zijn op het unieke terroir van Domein Bergen.

Dit is waar wij voor staan:

Geen bemesting. Wij geloven in langzame groei en de ontwikkeling van een gezond voedselbodemweb. Door geen bemesting toe te passen, kunnen de planten voedingsstoffen halen uit diepere en bredere bodemlagen. Dit resulteert uiteindelijk in sterkere en veerkrachtigere wijnranken.
Moderne druivenrassen. Wij hebben vertrouwen in de kwaliteit van deze nieuwe druivenrassen. Deze rassen zijn resistenter tegen ziekten, waardoor chemische bestrijdingsmiddelen overbodig zijn. Op deze manier kunnen we op een natuurlijke en duurzame wijze wijn produceren.
Biodiversiteit. Wij geloven dat een rijke biodiversiteit bijdraagt aan de kracht van onze wijnranken, het unieke terroir van ons domein en de kwaliteit van onze toekomstige wijnen. Daarom creëren wij een prachtig voedselbos en bevorderen we de groei van wilde kruiden rondom onze wijngaarden.

Vragen over Domein Bergen?

Waar is Domein Bergen precies?

Domein Bergen ligt op een landgoed tussen Alkmaar en Bergen, zo'n 30 km ten Noorden van Amsterdam.

Ik woon niet in de buurt, kan ik toch lid worden?

Leden van Wijndomein Bergen wonen in heel Nederland.

Je wijnstokken worden full-service verzorgd, zonder enige verplichtingen. Je kunt meedoen op afstand, vanuit je luie stoel, of zelf actief de handen uit de mouwen steken.

Wat kost het lidmaatschap?

Lidmaatschap kost 99 euro per jaar, plus 60 euro inschrijfkosten bij aanmelding. Dit is inclusief een eigen wijnstok op het domein.

Hoeveel flessen krijg ik bij mijn lidmaatschap?

Het wijn abonnement is een onderdeel van het lidmaatschap.

Wel worden alle wijnen die we maken, verdeeld onder de leden. Jonge wijnstokken hebben nog geen opbrengst. Vanaf het derde jaar is er een eerste proefoogst om te testen. Daarna kun je per jaar ongeveer ongeveer 1 tot 2 flessen per wijnstok verwachten.

Waar kan ik wijnen kopen van Domein Bergen?

Wijnen van Domein zijn niet te koop. De wijnen die we produceren worden verdeeld onder de leden, naar rato van het aantal wijnstokken en de leeftijd van de wijnstokken.

Kan ik een rondleiding krijgen?

Wijndomein Bergen is een ledenwijngaard, er zijn geen rondleidingen of proeverijen voor niet-leden. Mocht je een lid kennen, dan kun je wel altijd meekomen.
Leden zijn natuurlijk altijd welkom op Domein Bergen, ook met familie en vrienden.

Wat schrijven de Media?

Meeste zonuren
"Over de locatie is uiteraard goed nagedacht. Bergen heeft de meeste zonuren aan de westkant van het land en dat is de beste brandstof voor druiven. Bovendien is de grond klei op zand en dat betekent dat er vrij veel mineralen in zitten."
Misset Horeca over de wijngaard op Domein Bergen
Misset Horeca, vakblad
Exclusieve wijngaard

"Het is een ’exclusieve’ wijngaard,  uitsluitend voor leden. Ieder lid heeft een eigen wijnrank. Dat moet uiteindelijk eigen wijn worden.


Half werk, daar doet De Moel niet aan. Zo heeft hij verschillende deskundigen erbij gehaald. Die adviseurs behoeden hem voor beginnersfouten en kinderziektes. ,,Zoals dat je het draad te lang spant. Het moet juist kort!’’

Noord-Holland Dagblad over de Wijngaard op Domein Bergen
Noord-Hollands Dagblad
Gastronomie
“Met Domein Bergen zet Sico een nieuwe stap in de gastronomie. Het zal nog wel even duren voordat hij vol trots zijn eigen wijn in zijn restaurant zal serveren.


Maar één ding is nu al zeker: de gerechten zullen er uitstekend bij passen.”
Peter Klosse over wijngaardenier Sico de Moel
Peter Klosse, smaakprofessor