Cabaret Noir

Cabaret Noir

De Cabaret Noir druif, met zijn oorsprong in Zwitserland, biedt een rijk smaakprofiel en unieke eigenschappen. De druiven van Cabaret Noir zijn klein en compact, resulterend in strakke trossen. De druiven zelf hebben een diepe, donkere kleur die doet denken aan de mysterieuze atmosfeer van een cabaret.


Ontwikkeling en eigenschappen

De oorsprong van de Cabaret Noir-druif ligt in Zwitserland. De Cabaret Noir druif is het resultaat van kruisingen tussen Cabernet Sauvignon en resistente partnerdruiven, tot stand gebracht in de jaren 1990 door Valentin Blattner in de regio Jura. Blattner was vastbesloten om een druivenras te creëren dat niet alleen smakelijke wijnen zou produceren, maar ook resistent zou zijn tegen schimmelziekten, zoals meeldauw en botrytis.

In de beginjaren stond deze druif bekend onder de codenaam VB 91-26-04, die verwees naar het veredelingsprogramma en de specifieke genetische identificatie van de druif.

Het was echter in de herfst van 2017 dat de naam van deze druif officieel werd gewijzigd in "Cabaret Noir". Deze naam weerspiegelt niet alleen het mysterieuze en intrigerende karakter van de druif, maar symboliseert ook de evolutie van de variëteit van een experimenteel ras naar een volwassen en herkenbare naam.


De wijnen van de Cabaret Noir

Wijnen van de Cabaret Noir druif worden gemaakt Zwitserland, Duitsland, België en Nederland, maar ook in de Verenigde Staten, Canada en zelfs in Nieuw-Zeeland.

De Cabaret Noir-wijnen vertonen aroma's van donkere kersen, jeneverbes, viooltjes, kruidnagel en peper. Het smaakpalet van deze druif maakt wijnen met een discreet karakter, ronde tannines en een vleugje kruidigheid.

De wijnen zijn vaak vergelijkbaar met Cabernet Franc.. Ze zijn geschikt om jong te drinken, maar kunnen zich ook goed ontwikkelen met enkele jaren rijping.


Ideale groeiomstandigheden

Cabaret Noir druiventrosIn het algemeen gedijt de Cabaret Noir-druif goed in gebieden met een gematigd klimaat, goede zonneschijn en goed doorlatende, mineraalrijke bodems.


Bijzondere eigenschappen

De druiven van Cabaret Noir groeien in kleine, compacte trossen. Dit draagt bij aan de efficiëntie van de oogst en maakt het gemakkelijker om de druiven te verwerken tot wijn.

De dikke schil van de druiven beschermt ze tegen Botrytis, waardoor het risico op deze schimmelziekte wordt verminderd. Dit draagt bij aan een flexibeler oogstvenster en maakt de druif geschikt voor wijnbouw in diverse omgevingen.

Een ander opvallend kenmerk van Cabaret Noir is zijn weerstand tegen ziekten zoals meeldauw en botrytis. Deze eigenschap maakt het een zogenaamde PIWI (Pilzwiderstandsfähige) druivensoort, wat betekent dat het minder vatbaar is voor schimmelinfecties en minder behoefte heeft aan chemische behandelingen in de wijngaard.


Cabaret Noir op Domein Bergen

De Cabaret Noir-druif heeft geleidelijk aan internationale erkenning gewonnen. Hoewel het oorspronkelijk in Zwitserland werd gekweekt, wordt het nu aangeplant in andere wijnregio's, waaronder Nieuw-Zeeland, Canada, België, Engeland, en Nederland.

In Nederland wint de Cabaret Noir-druif ook snel terrein. Op Domein Bergen zal de Cabaret Noir druif in 2024 worden aangeplant.

Reactie plaatsen