2025 topjaar voor de Nederlandse wijnbouw?

Geen jaar is hetzelfde in de wijngaard. Of 2025 een topjaar wordt, weten we nog niet. Maar de voortekenen zijn extreem goed.

Er wordt al gefluisterd over 2018. De druiven rijpen dit jaar schitterend, geholpen door tien tot vijftien procent meer zonuren. Dat zorgt voor een snelle suikeropbouw.

In Zuid-Limburg zijn de eerste wijnboeren al eind augustus begonnen met plukken. Uitzonderlijk vroeg voor Nederlandse begrippen.

 

Waarom is 2025 zo’n bijzonder wijnjaar?

  1. Een vorstvrij voorjaar. Waar op 23 april 2024 de nachtvorst nog veel kapot maakte, bleef dit ons 2025 gespaard.
  2. Een droog en warm voorjaar. Wijnranken wortelen gelukkig diep en hebben in de zomer geen regen nodig. Liever niet zelfs, in droge periodes is de schimmeldruk lager.
  3. Veel meer zonuren dan normaal. De zomer was niet extreem heet, maar de thermometer tikte bijna altijd minimaal de 20 graden aan. Voor druiven is dat voldoende.

 

Niet alleen in Limburg, maar ook in België en Duitsland begon de oogst al in augustus. De rest van Nederland volgt in september, tot begin oktober. Mousserende wijnen worden vroeg geplukt, om de zuren te behouden. Ook vroege rassen zoals Solaris zijn er vroeg bij.

Een vroege pluk brengt uitdagingen. Dit jaar hangen er uitzonderlijk veel trossen, bijvoorbeeld bij de Rondo. Overtollige druiven worden met pijn in het hart verwijderd. Zo houden we de kwaliteit hoog en sparen we de wijnstokken.

Begin september halen veel druiven al de 100 Oechsle. Dat is uitzonderlijk hoog. Maar suiker alleen zegt niet alles. Zijn de pitten nog groen of al bruin? Hoe staat het met de fenolische rijpheid? Meten, proeven, balanceren, het blijft spannend.

 

Verwachtingen voor wijnjaar 2025:

  • Mousserend: prachtig fris, met zuren die door de vroege pluk behouden blijven.
  • Wit: levendig, aromatisch, geconcentreerd en droog.
  • Rood: krachtig maar evenwichtig, met rijpe tannines en hopelijk niet te veel alcohol.

Misschien wordt 2025 wel het beste jaar ooit voor de Nederlandse wijnbouw.

 

Eerste oogst voor Wijndomein Bergen

Voor ons wordt het een bijzonder jaar. Na een paar kleine proefoogsten in de eerste jaren is 2025 de eerste serieuze pluk. We volgen de meetwaarden dagelijks. Begin oktober… of misschien al eind september.