Gastronomische Rijkdom


van het Voedselbos

Voedselbossen, met hun diversiteit aan eetbare planten, vruchten, noten en paddenstoelen, bieden een schat aan gastronomische mogelijkheden.


Op Domein Bergen kiezen we ervoor om deze gastronomische rijkdom te integreren met het terroir van het domein door gastronomische voedselbossen te creëren rondom de wijngaarden.


De leden van Domein Bergen spelen hierin een belangrijke rol. Via de rentmeester coöperatie van Domein Bergen zijn er leden die eigenaar zijn van een eigen Voedselbos kavel van 25m2.

Je eigen voedselbos kavel


meer informatie
Jagers en verzamelaars in voedselbos

 Culinaire traditie

De culinaire tradities die verbonden zijn met voedselbossen gaan al eeuwen terug. De wortels van de gastronomie in voedselbossen reiken diep in de menselijke geschiedenis.


Jagers en verzamelaars maakten al lang gebruik van de wilde eetbare planten en vruchten die in bossen groeiden. Naarmate de landbouw zich ontwikkelde, werden sommige bomen en struiken in voedselbossen opgenomen, zoals walnoten, haagbeuken en hazelaars.


In de middeleeuwen werden kloostertuinen en boomgaarden gebruikt om een breed scala aan eetbare planten en vruchten te verbouwen, die zowel voor voeding als voor medicinale doeleinden werden gebruikt.

Albert Kooy en Sico de Moel

Gastronomie

De gastronomie van voedselbossen raakte in de loop van de 20e eeuw grotendeels vergeten, met de nadruk op monoculturen en bewerkte voedingsmiddelen. Gelukkig is er tegenwoordig opnieuw veel belangstelling voor wilde eetbare planten, traditionele voedselbereiding en de herontdekking van de unieke smaken en texturen die voedselbossen te bieden hebben.


Gezondheid

Veel van de producten uit voedselbossen zijn rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en andere fytonutriënten. De diversiteit aan eetbare planten in voedselbossen kan bijdragen aan een gezonder en meer veerkrachtig dieet.


Creativiteit

De gastronomie van voedselbossen biedt eindeloze mogelijkheden voor culinaire creativiteit. Chefs over de hele wereld experimenteren met wilde eetbare planten en vruchten om nieuwe en unieke gerechten te creëren. Voedselbossen dragen bij aan deze trend door verse, seizoensgebonden producten aan te bieden aan restaurants en foodies.

Wijn Spijs Combinaties

Nieuwe smaken ontdekken

Een voedselbos biedt een schat aan bijzondere smaakprofielen. In tegenstelling tot de monoculturen van de moderne landbouw, waar smaak en textuur vaak gestandaardiseerd en voorspelbaar zijn, biedt de diversiteit van voedselbossen een palet culinaire verrassingen.


Wilde vruchten
Bessen, bramen, vlierbessen en andere wilde vruchten uit voedselbossen zijn vaak intenser van smaak dan hun gecultiveerde tegenhangers. Ze kunnen een frisse zuurheid, delicate zoetheid of zelfs een vleugje bitterheid hebben die complexiteit toevoegt aan gerechten.


Nootsoorten en zaden
Hazelnoten, walnoten en kastanjes uit voedselbossen hebben een nootachtige smaak die varieert van zacht en romig tot scherp en hartig. Ze kunnen worden geroosterd, gemalen of gepeld om textuur en smaak toe te voegen aan salades, broodjes en desserts.


Bladeren en scheuten
De bladeren en scheuten van veel eetbare planten in voedselbossen, zoals paardenbloem, brandnetel en wilde spinazie, hebben een unieke, aardse smaak die zowel bitter als zoet kan zijn. Ze kunnen worden gekookt, gestoofd of rauw gegeten in salades en sauzen.


Bloemen
Bloemen uit voedselbossen, zoals goudsbloem, kamille en lavendel, voegen niet alleen een visuele schoonheid toe aan gerechten, maar ook een subtiele smaak die floraal, kruidig of zelfs honingachtig kan zijn. Ze kunnen worden gebruikt om theeën, siropen en zelfs ijs te maken.


Wilde vruchten, zaden en noten uit voedselbossen bieden een knapperige textuur die een contrast vormt met zachtere ingrediënten. Ze kunnen worden gebruikt om salades meer bite te geven. De bladeren en scheuten van veel eetbare planten in voedselbossen hebben een zachte, romige textuur die perfect is voor soepen, stoofpotten en smoothies. Wilde bessen uit voedselbossen barsten vaak van sap, waardoor ze een frisse en levendige smaak toevoegen aan gerechten. Ze kunnen worden gebruikt om sauzen, dressings en marinades te maken.

gevallen bomen in voedselbos

Onzichtbare helden

Een voedselbos is een complex en dynamisch ecosysteem waar planten, dieren en micro-organismen samenwerken in een web van interacties die essentieel zijn voor de gezondheid, veerkracht en biodiversiteit van het bos. Bomen, struiken, kruiden en klimplanten vormen een gelaagde vegetatiestructuur die een leefomgeving biedt voor diverse dier- en micro-organismensoorten.


De onzichtbare helden van het voedselbos zijn de bacteriën, schimmels en protozoa die in de bodem leven. Deze micro-organismen breken organisch materiaal af, zoals dode bladeren en plantenresten, en maken de voedingsstoffen beschikbaar voor de planten. Ze spelen ook een cruciale rol in het vasthouden van water en het bevorderen van een gezonde bodemstructuur.


Het bodemvoedselweb, het complexe netwerk van interacties tussen bodemorganismen, is essentieel voor de gezondheid en veerkracht van een voedselbos. Een gezond bodemvoedselweb verbetert de waterinfiltratie en -vasthoudingscapaciteit van de bodem, waardoor het bos beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden zoals droogte en langdurige regenperioden.

Voedselbos

Domein bergen

De ontwikkeling en het beheer van de Voedselbos kavels op Domein Bergen zijn onderdeel van de Community.


Als eigenaar heb je een eigen kavel van 25m2 op het domein. Via de coöperatie ben je zelf ook Rentmeester van het domein, heb je altijd toegang en kun je altijd onbeperkt plukken en oogsten. Via de coöperatie ben je ook daadwerkelijk juridisch eigenaar van een klein stukje voedselbos.

 

De aanplant en het beheer van je voedselboskavel wordt in overleg met de rentmeesters uitgevoerd door de beheerder van Domein Bergen. De beheerder en andere rentmeesters kunnen ook mee plukken en oogsten, bijvoorbeeld  voor proeverijen, picknicks en diners op domein. Zoals jij ook op andere kavels kunt mee plukken.


De voedselbos kavel op Domein Bergen is beschermd door de DB Rentmeesters Coöperatie en blijft ook in de toekomst altijd voedselbos. Voor ons en voor de komende generaties na ons.

`Stichting Voedselbosbouw

Voedselbossen in nederland

De verwachting is dat de ontwikkeling van voedselbossen in Nederland de komende jaren zal versnellen. Dit wordt gedreven door een groeiende interesse in duurzame en lokale voedselproductie, toenemende bezorgdheid over de milieu- en sociale impact van traditionele landbouw en een vergroot draagvlak voor innovatieve en duurzame landbouwvormen.


In de toekomst kunnen voedselbossen een belangrijke rol spelen in de Nederlandse landbouw en samenleving. Ze kunnen bijdragen aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem, versterking van biodiversiteit en ecosysteemdiensten, maar ook aan de ontwikkeling van leefbare en veerkrachtige plattelandsgebieden.


De ontwikkeling van voedselbossen in Nederland bevindt zich nog in een vroege fase, maar de toekomst ziet er veelbelovend uit. De Universiteit van Wageningen doet veel onderzoek naar ecologie, beheer en economische haalbaarheid van voedselbossen.
duurzaam investeren wijngaard

INFORMATIE VOEDSELBOS KAVELS

Rentmeesters van Domein Bergen kunnen eigenaar worden van 25m2 voedselboskavel op Domein Bergen. Hierop kun je een brede variëteit aan voedselbomen, bessen, kruiden, eetbare bloemen en paddenstoelen laten aanplanten. 


Rentmeesterschap is beschikbaar voor Premiumleden. Zijn kunnen participeren in de DB Rentmeester Coöperatie. Als je je met de knop hieronder aanmeldt voor de wachtlijst ontvang alle informatie over de nieuwe voedselbos kavels op Domein Bergen.