Moderne Druivenrassen

Klimaat

Door de veranderende klimatologische omstandigheden worden sommige traditionele druivenrassen minder geschikt voor bepaalde wijngebieden. Moderne rassen worden ontwikkeld met het oog op klimaatbestendigheid. Ze kunnen beter omgaan met extremere weersomstandigheden, zoals hogere temperaturen en droogte. Dit stelt wijnmakers in staat om hoogwaardige druiven te verbouwen in gebieden waar traditionele rassen niet goed gedijen.


Innovatie

De introductie van nieuwe druivenrassen zoals Monarch, Cabernet Cortis, Souvignier gris, Muscaris, Laurot, Sauvitage, Soyhières, Rondo, Cabernet Blanc, Calardis Blanc en Satin noir zorgt voor meer diversiteit in de wijngaarden en in de wijnen die geproduceerd worden. Moderne rassen bieden wijnmakers de mogelijkheid om onderscheidende wijnen te maken die zich onderscheiden van de traditionele stijlen. Dit stimuleert innovatie in de wijnindustrie.

Veredeling

De moderne druivenrassen zijn ontwikkeld door middel van veredelingsprogramma's en kruisingen van bestaande druivensoorten. Dit proces heeft plaatsgevonden in de late 20e en vroege 21e eeuw. Het is uitgevoerd door verschillende instituten en veredelaars in onder andere Duitsland, Zwitserland en Tsjechië. 


Duurzaamheid

Vaak zijn deze rassen gekruist met wilde druivensoorten die van nature een hogere weerstand hebben tegen bepaalde ziekten, zoals schimmelziekten. Dit vermindert de noodzaak van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de wijngaard, wat zowel gunstig is voor het milieu als voor de duurzaamheid van de wijnbouw.