Ontdekkingsreis
vanaf het allereerste begin
culinair voedselbos & duurzame wijngaard
Het leek me een fantastisch idee: een culinair voedselbos, een soort paradijs waar je het hele jaar door prachtige exclusieve producten kunt zien groeien, proeven en oogsten. Zelf zo weinig mogelijk werken en de natuur gewoon zijn gang laten gaan. Uiteraard alles lekker modern, duurzaam en biologisch.
Als chef-kok van mijn eigen restaurant in Amsterdam, zou ik mijn gasten elke keer weer kunnen verrassen met bijzondere producten uit mijn eigen culinaire paradijsje. En daarbij een glas wijn schenken uit mijn eigen duurzame wijngaard.
Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je voor een natuurlijk ecosysteem van nuttige planten en dieren die met elkaar in evenwicht zijn? Waar begin je? Welke bomen plant je aan? Waar en wanneer? En mag dat zomaar overal? Zoveel vragen.
Ik ken natuurlijk die mooie romantische verhalen over voedselbossen waar alles klopt. Maar ik heb ook voedselbossen gezien waar na een jaar of 3, 4 jaar nog bitter weinig is gebeurd. Of zo’n wijngaardenier die zijn hele ziel en zaligheid en zijn spaarpot heeft geïnvesteerd in zijn wijngaard, maar die de kwaliteit toch nog steeds niet kan realiseren.
Zelf ben ik afgestudeerd gastronoom, sommelier en ook nog chefkok. Als vakman houd ik van mooie, uitgesproken, pure smaken. Ik wil weten waar mijn voedsel vandaan komt en ik zoek altijd naar de beste kwaliteit producten voor mijn eigen restaurant in de Jordaan.
Maar moderne, natuur-inclusieve landbouw. Dat is echt een heel ander vak.
duurzaam
Inmiddels staan de eerste voedselbosbomen op het domein en hebben we vorig jaar, in 2021, samen met onze leden, inmiddels ruim 500, onze eerste duurzame wijngaard aangeplant.
En we hebben onze fouten gemaakt, maar gelukkig zijn ook veel dingen juist verrassend goed uitgepakt. In dat hele proces hebben we onze leden meegenomen. Van felle discussies met de inspectie over wat duurzaam en groen is, tot wijnstokken soms supersnel groeien maar ook wel eens flink achterblijven.
We delen alles, we houden niets achter. Terwijl alles elk seizoen rustig doorgroeit, leven onze leden mee met alle ontwikkelingen op het domein. Ze komen af en toe eens kijken en hebben allerlei leuke tips. Samen zetten we echt iets moois neer voor de lange termijn. Dit is duurzaamheid.
goed voorbereid
Om hier te komen zijn we vanaf het allereerste begin samen op ontdekkingsreis gegaan.
Zelf ben ik als sommelier gespecialiseerd in lokale Nederlandse wijnen. Vanuit mijn restaurant ken ik de beste wijnmakers van Nederland goed en kom ik regelmatig bij ze over de vloer.
We kunnen ons dan ook laten adviseren door de allerbesten uit het vak. Onze wijngaardadviseur ‘Diederik Beker’ is bijvoorbeeld al vier jaar achtereen verkozen tot ‘Beste Wijngaardenier van Nederland‘. Zijn wijnen winnen elk jaar weer vele medailles.
Jelle Fekkes is een vooraanstaand ecoloog en de specialist op het gebied van voedselbossen in Nederland.
Ondertussen heb ik zelf ook vele nationale en internationale boeken verslonden over permacultuur, bodemvoedselweb en natuur-inclusieve landbouw. Zo weet ik inmiddels alles van de archaea, protozoa en nematoden.
En echt, we staan nog maar aan het begin van onze ontdekkingsreis. Snoeien, oogsten, het verwerken van onze producten, alles gaan we nog leren. We gaan nog heel veel fouten maken en we gaan die ook allemaal delen met onze leden.
Wat zal dat eerste glas wijn van onze eigen wijnstokken straks heerlijk smaken…
alles is gratis voor de leden
Waar we ons in ieder geval geen zorgen over hoeven te maken is de verkoop van onze producten. Dat gaan we namelijk helemaal niet doen. Er zullen nooit producten worden verkocht, alles is voor de leden. Geen commerciële verkoop = geen stress.
Hierdoor kunnen we ons volledig richten op de kwaliteit van de producten en de duurzaamheid van het domein. Op de langere termijn, want de meeste leden hebben zich nu al gecommitteerd voor de komende 5 jaar.
Zodra er iets geoogst of gebotteld wordt, staat het klaar voor de leden. Gratis en voor niets.
full-service
Het lidmaatschap is full-service. Al het werk op het domein wordt duurzaam en professioneel uitgevoerd door de wijngaardenier en zijn team.
Leden die het leuk vinden om een keertje zelf de handen uit de mouwen te steken zijn natuurlijk altijd van harte welkom, maar niets is verplicht.
Omdat de meeste leden niet echt in de buurt wonen, houden we iedereen, bijna wekelijks, op de hoogte van het wel en wee op het domein. Dit doen we gewoon per email met verslagen, foto’s en filmpjes. Voor de liefhebbers delen we ook gewoon de uitslagen van de bodemmonsters en inspectierapporten.
Maar het leukste is natuurlijk om af en toe zelf eens te komen kijken. Er zijn veel leden die hun eigen boom of wijnstok hebben geplant.
En het is sowieso leuk om een wandeling te maken over het domein en ‘live’ te ervaren hoe alles zich aan het ontwikkelen is, elk seizoen weer en vanaf het allereerste begin.
maar voor iedereen bereikbaar
Normaal is dit alles natuurlijk onbetaalbaar. Je moet investeren in grond, kennis, arbeid, allemaal onbetaalbaar in deze moderne tijd.
Gelukkig doen we dit op Domein Bergen samen met heel veel leden. Hierdoor is een participatie in dit bijzondere project nu voor iedereen bereikbaar. Voor een klein bedrag kun je lid worden. Gewoon voor een jaar om te zien of het goed voelt.
Je ontdekt dan alles wat we tot nu toe hebben gedaan op het domein en over onze plannen. Vanaf dan kijk je ook wekelijks ‘live’ mee met alles wat er allemaal gebeurt op het domein.
lastig
Het liefst zou ik je natuurlijk onze succesverhalen vertellen en dat doe ik ook, heel graag zelfs.
Fouten toegeven is lastig, maar wel waardevol. Want het meest hebben we geleerd van onze fouten in het afgelopen jaar. Dingen die we de komende jaren absoluut anders gaan doen.
En neem van mij aan: het zijn geen stomme foutjes, zo van: je had gewoon beter moeten nadenken. Nee, het zijn juist de dingen waar we vooraf heel goed over hadden nagedacht. Maar die achteraf veel slimmer, gemakkelijker en beter gekund.
Als je nu lid wordt onthul ik je daarom toch direct mijn 10 grootste fouten uit het eerste jaar. Dan komen die vele succesverhalen later wel 😉.
delen we ook met je
Maar er is meer: als je je nu aanmeldt krijg je direct exclusief toegang tot ons adresboekje met al onze leveranciers, ook uit het buitenland.
We vertellen je exact waar we onze grondmonsters laten testen, onze wijnbouwpalen bestellen, of onze wijnstokken en voedselbos bomen reserveren.
Inclusief tips, levertijden en contactpersonen.
“Over de locatie is uiteraard goed nagedacht. Bergen heeft de meeste zonuren aan de westkant van het land en dat is de beste brandstof voor druiven. Bovendien is de grond klei op zand en dat betekent dat er vrij veel mineralen in zitten.”
“Domein Bergen kiest voor de aanplant van de druivenrassen muscaris, sauvitage en souvignier gris voor de witte wijn en de blauwe druiven cabernet cortis, laurot en monarch voor de rode wijn. Sauvitage en Laurot staan vooralsnog nergens aangeplant in Nederland. Dat maakt nieuwsgierig.”
“Met Domein Bergen zet Sico een nieuwe stap in de gastronomie. Het zal nog wel even duren voordat hij vol trots zijn eigen wijn in zijn restaurant zal serveren. Maar één ding is nu al zeker: de gerechten zullen er uitstekend bij passen.”
“Wat ik zo leuk vind aan dit domein is dat ik overal bij mag komen kijken en helpen. De rollen zijn omgedraaid. Ik ga namelijk niet op bezoek bij Domein Bergen maar ik moet mijn plantje verzorgen en hopen op een lekker resultaat. Gelukkig hebben wij Sico om ons te helpen.”
“Ontzettend leuk initiatief en ben blij dat ik lid ben geworden.”
“Super leuk om onderdeel uit te kunnen maken van dit initiatief!!
Ik dacht, laat ik mijn verjaardagsgeld eens aan iets anders besteden. Vanuit mijn vak en eigen bedrijfje ben ik ook erg geïnteresseerd in wijn en alles wat hierover te leren valt. Leuk om het niet te laten stoppen bij SDEN 2 & 3 ;-)
Ik kijk uit naar alle dingen die komen gaan.”
“Erg leuk om mee te doen met dit avontuur.”
“Jaaaaa, wiehooooe! Ik heb het gedaan! Vind het echt ZO leuk om er bij te zijn. Kan niet wachten alle ontwikkelingen mee te krijgen…”
“Wat onwijs leuk dit, ik kwam het toevallig tegen!”
“Super enthousiast over jullie concept en heel veel zin nu al om meer te leren over wijnbouw!”
“Leuk initiatief, ik ben nieuwsgierig”
“Briljant idee!”
“Het lijkt mij een mooi avontuur en ben benieuwd hoe het gaat lopen.”
“Ik vind het ook erg leuk om mee te doen!”
“Wat ongelooflijk leuk dat het allemaal nu vorm begint te krijgen in Bergen! Ik vind het erg leuk om op deze manier een paar jaar mee te kijken.”
“Met plezier lees ik de voortgang van de eerdere aanplant. n ongetwijfeld ga je dat herhalen met deze uitbreiding.”
“Ik vind het hartstikke leuk om mee te doen! Mijn ouders wonen in Heerhugowaard en mijn zus in Heiloo dus ik ben bekend met de omgeving. Ik vind het een heel leuk initiatief en ik wil graag meer leren over wijn.”
Wat wordt er precies van mij verwacht?
Dat is heel gemakkelijk: helemaal niets!
Het domein wordt fulltime verzorgd door de wijngaardenier en zijn team. Hierbij ligt de volledige focus op de duurzaamheid van het domein en de kwaliteit van de producten.
We houden je het hele jaar door op de hoogte van het werk dat wordt gedaan en wat er de komende weken in de planning staat. Mocht je het leuk vinden om een keertje te helpen, dan ben je altijd welkom.
Ook het lidmaatschap verplicht tot niets. Verlengen is altijd mogelijk, maar als je dat niet wilt is het ook helemaal prima.
Vrijheid blijheid op Domein Bergen
Wat zijn exact de kosten als je ook wilt meedoen met de wijngaard?
Als je besloten hebt langer lid te willen blijven, kun je upgraden naar VIP. Je bent dan 5 jaar lid en kunt meedoen met een nieuwe wijngaard met je eigen wijnstok.
Hieraan zijn, naast je lidmaatschap, verder geen extra kosten verbonden.
Is het VIP lidmaatschap altijd beschikbaar?
Het VIP lidmaatschap is inclusief een eigen wijnstok op het domein. De wijnstokken worden 18 maanden van te voren gereserveerd bij de kweker en zijn dus niet altijd direct beschikbaar.
Nadat je lid bent geworden, informeren we je direct over de actuele beschikbaarheid van het VIP-lidmaatschap. Dat kan dit jaar al zijn, of anders volgend jaar.