Wijn van je eigen wijnstokken
participeren in een nieuwe Nederlandse wijngaard
Wijn komt uit Frankrijk, Italië, Spanje of uit de nieuwe wereld landen. En natuurlijk niet uit Nederland. Te koud, te nat, te plat, geen eeuwenoude traditie.
Natuurlijk kun je in Nederland druiven laten groeien. Maar ze zullen nooit helemaal goed rijp worden, en ze missen daardoor die complexiteit in de aroma’s. Toch?
Hoe kan het dan toch dat er steeds meer Nederlandse wijnmakers opstaan die ook nog eens steeds vaker verbazend goede wijn maken?
Dat doen ze kleinschalig, met nieuwe druivenrassen en moderne technieken, maar ook romantisch, ambachtelijk en duurzaam.
En dat is nooit gemakkelijk:
een wijngaard vergt immers een forse investering;
financieel, maar vooral ook in tijd, aandacht en kennis van het wijnmakers vak.
Zo duurt het alleen al drie tot vijf jaar voordat je druiven ook maar enigszins geschikt zijn om er goede wijn van te maken.
De Nederlandse bodem is natuurlijk totaal anders dan die dorre vlaktes in het droge Spaanse binnenland. Daar hebben de wijnranken tientallen meters wortel nodig om misschien nog net wat water te kunnen vinden en worstelen de wijnboeren met de uitdagingen op het gebied van irrigatie.
In ons land is de grond veel rijker en voedzamer en hebben we juist concurrerende begroeiing nodig tussen de wijnranken.
Hoe doe je dat?
Het belangrijkste voor de rijping van de druiven is de fotosynthese; hoeveel uren zonneschijn er op je groene bladeren, je loofwand, valt. Omdat de zon staat in Nederland veel lager staat, vereist dat dus een veel grotere groene loofwand.
Ook kun je de rijen wijnranken verder uit elkaar zetten zodat die prachtige Hollandse avondzon er aan het einde van de dag nog goed bij kan.
En hoe ga je dan om met die late nachtvorst in Mei, als je jonge scheuten net zijn uitgelopen en je prille knopjes nog in gevaar zijn? Een flinke hagelbui in oktober als je net wilt oogsten? Meeldauw die je loofwand aantast of zo’n plotseling opkomende suzukivlieg die ook zo gek is op je net rijpe druiven?
Kortom: het kan zeker.
Maar voor het opzetten van een eigen wijngaard in Nederland heb je allereerst veel geld nodig en veel tijd, maar vooral ook veel kennis. Moderne duurzame kennis.
Je loopt met een vriend over je eigen wijngaard. Je laat hem een druifje proeven van je eigen wijnstokken, waar je drie jaar geleden al in hebt geïnvesteerd. Je legt uit dat dit een heel bijzonder domein is waarin alle bomen en struiken eetbaar zijn, en ook een ondersteunende functie hebben voor de biodiversiteit.
Je vertelt hoe we hier samenwerken met de natuur, wanneer het perfecte moment is om je druiven te oogsten en waarom die walnotenboom daar verderop zo belangrijk is voor de ontwikkeling en de complexiteit van onze aroma’s.
We gaan hier straks jouw eigen Nederlandse wijn produceren.
De wortelstok die je jaren geleden hier zelf hebt aangeplant is inmiddels uitgegroeid tot een weelderige wijnrank. Je wijngaardenier heeft hem de afgelopen jaren met veel zorg en liefde beschermd tegen stormen, hagel en wilde dieren.
Hij heeft je al die jaren stap voor stap meegenomen in dit avontuur en deelt alles met je over wat er allemaal gebeurt op jouw wijngaard.
Je hebt dingen ontdekt en ervaren die nooit in de theoretische boekjes staan. Je weet nu pas wat terroir écht betekent, omdat je het zelf hebt geproefd.
Je weet nu wat er op een meter diepte in je bodem gebeurt en hoe je dat terug proeft in je druiven en straks in je wijn.
Je bent een connaisseur
Je hebt ontdekt hoe je wijn beoordeelt als die nog in het vat zit om nog wat verder te mogen rijpen. Je proeft de ontwikkeling van die opkomende secundaire aroma´s. Je weet alles wat je wijngaardenier ook weet.
Je participeert mee in de nieuwe, moderne Nederlandse wijngaard tussen Alkmaar en Bergen, zo’n 30 km ten noorden van Amsterdam.
Je gaat mee op avontuur en krijgt een aandeel in de totale opbrengsten over de eerste vijf jaren van de wijngaard.
Na je investering zijn er geen extra kosten meer. Vanaf aanplant in het eerste jaar tot en met het bottelen van de flessen.
Alles is inclusief.
Helemaal niets! Je wijngaardenier doet al het werk, het kost je dus helemaal geen tijd. Maar wil je een keertje helpen op je wijngaard, dan ben je altijd welkom. Ook voor een inspectie van je eigen wijnstokken of voor gewoon een kleine wandeling over het domein.
Alles! Je wijngaardenier deelt al zijn kennis met jou, in leuke berichten, online meetings en video’s.
Je ontdekt zelf wat het resultaat is van de verschillende keuzes in het vinificatie proces. Je wordt expert in het ruiken, proeven en beoordelen van jouw wijn in alle fases van het proces.
We onthullen je de geheime kneepjes van het vak, die je nooit in een wijncursus leert. Je weet straks alles over wijnbouw en kunt altijd de gekste vragen kwijt bij je wijngaardenier.
Je ideeën worden gewaardeerd, bijvoorbeeld voor het creëren van een waardevol terroir, het optimaliseren van de biodiversiteit op het domein en het verbeteren van de groeiomstandigheden van de druiven.
je kunt meedoen als supporter, lid of aandeelhouder
Voor een klein bedrag per jaar ben je al supporter van de wijngaard. Je ontvangt het boek “Wijn van mijn eigen wijnstokken”. De wijngaardenier deelt al zijn kennis en ervaring met je en bent altijd welkom op de wijngaard.
Als lid van de wijngaard doe je gelijk mee voor de komende vijf jaar. Bovendien krijg je een persoonlijke wijnstok op jouw naam en deel je straks mee in de opbrengsten van de wijngaard. Als je iemand een waardevol cadeau wilt geven is dit ook een superleuk idee. Je krijg dan het boek en een certificaat voor je wijnstok.
Als aandeelhouder van de wijngaard bezit je een aandeel in de opbrengsten van de wijngaard in de komende vijf jaar. Dit aandeel bedraagt 1/200 aandeel in de opbrengst per aandeel. Bovendien krijg je een bouquet wijnranken op jouw naam. Van alle zes druivenrassen op de wijngaard zit er één wijnrank in jouw bouquet.
“Over de locatie is uiteraard goed nagedacht. Bergen heeft de meeste zonuren aan de westkant van het land en dat is de beste brandstof voor druiven. Bovendien is de grond klei op zand en dat betekent dat er vrij veel mineralen in zitten.”
Domein Bergen kiest voor de aanplant van de druivenrassen muscaris, sauvitage en souvignier gris voor de witte wijn en de blauwe druiven cabernet cortis, laurot en monarch voor de rode wijn. Sauvitage en Laurot staan vooralsnog nergens aangeplant in Nederland. Dat maakt nieuwsgierig.
Domein Bergen is een belofte voor de toekomst. Er is nu nog niks te zien of te proeven. De eerste wijnen worden geoogst in 2023 en gebotteld in 2024.
“Met Domein Bergen zet hij een nieuwe stap in de gastronomie. Het zal nog wel even duren voordat hij vol trots zijn eigen wijn in zijn restaurant zal serveren. Maar één ding is nu al zeker: de gerechten zullen er uitstekend bij passen.”
Mooi project! Kom graag een handje helpen; woon om de hoek!
Ik rook de zilte Noordzee-tonen van de Nederlandse wijn al.
Leuk om met dit project mee te doen en dan ook nog in de wijn. Als nieuwe Vinoloog heeft dit meer dan mijn interesse!
Ik vind het gewoon leuk om mee te doen en wens de jullie heel veel succes toe!
Friesland produceert nu al een topwijn met mínder zonuren ? dit moet gaan lukken !
Wijn in Nederland wordt steeds beter. Ben erg benieuwd naar het samenspel tussen duin, grond en wijnstok op de wijngaard.
Een wijngaard is niet goedkoop. Na de aanschaf van de grond, moet deze eerst worden voorbereid: denk aan ploegen, frezen, compost, drainage. Dan laat je de bodem rusten voor herstel van het bodemleven.
Het geleide systeem kan dan worden aangelegd; de eindpalen, tussenpalen, plantpalen, grond ankers, draden, netten, eventuele nachtvorstbescherming. Alles alles staat kunnen we de plantgaten boren en de wijnstokken aanplanten.
Dan pas begint het echte werk: snoeien, aanbinden, uitdunnen, loofwandbeheer, oogsten. Per duizend wijnstokken is dit ongeveer 300 tot 400 uur werk per jaar.
En dan hebben we het nog niet over de vinificatie: De kelderruimte, ontsteler, wijnpompen, pers, tanks, vaten, botteling, meetapparatuur , kratten, flessen, labels, kurken, e.d.
Daarbij komen de kosten voor de wettelijke registraties, administratie, externe expertise en alle tegenvallers die je onderweg nog gaat tegenkomen.
Voor Domein Bergen houden we de gemaakte kosten en de kosten we verwachten bij in een excel-sheet. Dit gaat specifiek over onze situatie, we passen dit ook voortdurend aan. Mocht je het interessant vinden, voor je studie, je eigen plannen of gewoon interesse, stuur dan even een mailtje naar kostenwijngaard@domeinbergen.nl, dan deel ik dit graag met je.
De eerste wijn verwachten we pas van de oogst in het derde jaar. Ook in de jaren daarvoor zullen we al producten proberen te maken van de oogst, maar dit mag nog geen wijn heten. Dit kan bijvoorbeeld verjus zijn, druivensap of eventueel al wat mousserende wijn. Van de vierder oogst verwachten we al dubbel zoveel wijn te kunnen maken en vanaf de vijfde oogst zouden we op vol vermogen kunnen zitten.
Wijn maken is een lange termijn investering.
Wil je onze uitgewerkte planning ontvangen voor de komende vijf jaren? stuur dan even een mailtje naar planning@domeinbergen.nl
De kwaliteit van Nederlandse wijn is de afgelopen jaren met sprongen vooruit gegaan. Dit komt niet alleen door verandering van het klimaat, het heeft eigenlijk nog veel meer te maken met moderne druivenrassen, die goed zijn afgestemd het klimaat en de bodem, gecombineerd en nieuwe, slimmere wijnbouwtechnieken.
Bij L’invité, ons restaurant in Amsterdam, schenken we een selectie van de beste wijnen die er op dit moment in Nederland worden gemaakt. Dit wordt zo goed ontvangen dat we inmiddels meer Nederlandse wijnen schenken dan internationale.
Onze vaste wijngaard adviseur, Diederik Beker, is de afgelopen twee verkozen tot beste wijngaardenier van Nederland.
Elk jaar worden Nederlandse en Belgische wijnen gekeurd voor de Wijnkeuring der Lange Landen. De beste wijnen worden beloond met een medaille. Klik hier voor het volledige keuringsrapport van het afgelopen jaar.
Net als in het leven zelf zijn er geen garanties
Het is een avontuur waar we de nodige verrassingen en tegenslagen zullen tegenkomen. Gedurende het gehele proces zullen testen, proeven, aanpassen en verbeteren. Daar kan altijd een mislukking tussen zitten. Door samenwerking met ervaren experts uit ons netwerk werken we voortdurend aan het best mogelijke resultaat.
We gaan zes verschillende druivenrassen aanplanten. Voor de witte wijnen zijn dit de Souvignier Gris, de Muscaris en de Sauvitage. Voor de rode wijnen zijn dit de Cabernet Cortis, Monarch en de Laurot. Dit zijn moderne druivenrassen die een goede resistentie hebben en daardoor geschikt zijn voor duurzame wijnbouw in Nederland. De Sauvitage en Laurot zijn volledig nieuw voor Nederland.
klik hier voor een uitgebreide beschrijving van de zes druivenrassen op Domein Bergen
Tussen Bergen en Alkmaar op de Bergerweg ligt de eerste wijngaard van Domein Bergen. Hier zullen in 2021 de eerste 1200 wijnstokken worden aangeplant.
klik hier om een plattegrond te ontvangen en de eerste foto’s
100% focus op duurzaamheid van wijngaard en kwaliteit van de wijnen.
Meer dan 100 verschillende eetbare bomen en planten worden op het domein geplant, elk met een eigen specifieke rol in de biodiversiteit van het gebied.
Onze leden supporten de wijngaard. Ze zijn altijd welkom op het domein en ontvangen Nederlandse wijn van hun eigen wijnstokken op de wijngaard.
moderne, resistente druivenrassen maken duurzame wijnbouw in Nederland nu mogelijk.
Een gezonde, weerbare en natuurlijke omgeving voor wilde dieren, vogels, bijen en insecten.
Het domein werkt op een duurzame, circulaire wijze met veel aandacht voor het stimuleren van een actief bodemleven.
* de persoonlijke wijnstokken worden geplant en gelabeld in het eerste jaar van uw lidmaatschap. De wijnstok blijft uw naam dragen voor de volledige levensduur van de wijnstok, ook als u geen lid meer bent.
Wat wordt er van mij verwacht?
Helemaal niets!
uw wijnstok wordt full-service voor u verzorgd door onze wijngaardenier en zijn team. U bent altijd welkom voor een mooie wandeling over het domein en een persoonlijke inspectie van uw wijnstokken.
U hoeft dus niet te helpen op de wijngaard, maar mocht u dat wel graag willen, laat het ons even weten.
Wanneer kan ik wijn drinken van mijn wijnstokken?
Rustig aan!
Vanaf het derde jaar zullen uw wijnstokken de eerste rijpe druiven gaan produceren. Vanaf het het vijfde jaar is uw wijnrank op volle sterkte.
De druiven zullen door de wijngaardenier worden oogst, verwerkt en gebotteld, exclusief voor de leden.
Als u lid bent in het jaar van de oogst deelt u mee in de opbrengst.
Kan ik het ook cadeau geven?
Goed idee!
U ontvangt na de aankoop een ledenpas en een label voor uw wijnstok.
We werken nog aan een leuke Cadeaubox in een houten wijnkist, een professioneel proefglas, het label en de ledenpas en nog meer. Dit zal inclusief 5 jaar lidmaatschap zijn, zodat de ontvanger later ook een paar flessen wijn zal ontvangen.Save
Interesse in deze Gifbox? neem even contact op met sico@domeinbergen.nl
kan ik ook later instappen?
Jazeker!
Voor 2021 hebben we nu 2000 wijnstokken besteld. Er zijn nog voldoende stokken beschikbaar. Als deze op zijn dan kunt u nog steeds lid worden, uw wijnstok wordt dan een seizoen later geplant.
We verwachten in 2022 of 2023 weer nieuwe wijnstokken te gaan planten.
kan ik ook een fles wijn kopen?
Voorlopig niet.
Een duurzame wijngaard is een investering voor de lange termijn. We verwachten de eerste wijnen pas in 2024 (van de oogst in 2023), in de jaren erna komt er meer volume en meer kwaliteit.
Alle wijnen van Domein Bergen zullen worden verdeeld onder de leden met één of meer eigen wijnstokken.
De wijnen zullen dus niet los te koop zijn.
Wat is de locatie van de wijngaard?
Er zijn nu twee locaties
Schapenlaan. Dit is een perceel van 2,3 hectare ten Noordoosten van Bergen. Dit wordt nu ontwikkeld voor duurzame wijnbouw en een circulair voedselbos.
Bergerweg. Dit is een perceel van 0,5 hectare ten Zuiden van Bergen. Het is ons Proefdomein. Alle druivenrassen, ook de experimentele nieuwe rassen, staan hier in beperkte aantallen aangeplant. Hier komt later ook het proeflokaal.
Ontvang een wekelijkse update over het ontstaan van dit domein met verhalen, foto’s en video’s, inclusief alle tegenslagen, verrassingen en geluksmomenten die we tegenkomen bij het realiseren van onze duurzame wijngaard.