Antwoorden

VIP leden zijn 5 jaar lid en doen mee met de wijngaard met een eigen wijnstok.

Hier zijn, naast het lidmaatschap, verder geen extra kosten aan verbonden.

De wijnstokken worden ruim van te voren (lees 1,5 jaar) gereserveerd bij de kweker en zijn dus niet altijd direct beschikbaar.

Nadat je lid bent geworden, informeren we je direct over de actuele beschikbaarheid van het VIP-lidmaatschap.

Net als vorig jaar* planten we komend voorjaar we 2400 wijnstokken aan. Bij elkaar is het nieuwe perceel ongeveer een halve hectare. Ook planten we hier weer de eerste fase van het voedselbos: de kruinlaag, dit de bomen die straks de hoogste laag van het voedselbos zullen gaan vormen.

* vorig jaar bedroeg de aanplant 1200 wijnstokken,
komend voorjaar doen we dus het dubbele aantal.

De belangrijkste mensen achter Domein Bergen zijn natuurlijk onze leden, inmiddels zo’n 600. Zij betalen onze kosten en ontvangen uiteindelijk ook alle opbrengsten van het Domein.

Initiatiefnemer is restaurant L’invité van duurzaam ondernemer Sico de Moel (foto). Dit restaurant richt zich op de beste producten van de gezonde Hollandse bodem, zoals Hollands wild, duurzaam gevangen vis en lokale groenten van het seizoen. L’invité was in 2020 finalist voor ‘Duurzaamste Restaurant van Nederland’ en Sico is ook ambassadeur van ‘Chefs voor Goede vis’.

Wijngaardadviseur is Diederik Beker van Betuws Wijndomein. Zijn wijnen winnen elk jaar weer vele medailles en Diederik is al vier jaar op een rij uitgeroepen tot ‘Beste Wijngaardenier van Nederland’.

Helemaal niets!

Het domein wordt verzorgd door de wijngaardenier en zijn team. Hierbij ligt de volledige focus op de duurzaamheid van het domein en de kwaliteit van de producten. We houden je het hele jaar door op de hoogte van het werk dat wordt gedaan en wat er de komende weken in de planning staat. Mocht je het leuk vinden om een keertje te helpen, dan ben je altijd welkom.

Ook het lidmaatschap verplicht tot niets. Verlengen is altijd mogelijk, maar als je dat niet wilt is het ook helemaal prima.

Vrijheid blijheid op Domein Bergen

Rondleidingen zijn alleen voor leden. Leden zijn altijd welkom op het domein, ook met familie en vrienden, voor een wandeling of persoonlijke rondleiding.

Alle wijnen worden gebotteld en verdeeld onder de vip leden. Vanaf het derde jaar gaan we ook samen proeven uit het vat, blenden, testen tot we uiteindelijk de mooiste cuvees hebben gevonden, elk jaar weer. We doen geen externe verkoop en geen externe proeverijen.

Biologisch

Onze percelen zijn aangemeld bij SKAL voor biologische certificering. Dit proces duurt 3 jaar. Tijdens dit proces dienen we ons aan de regels te houden. Zodra de eerste wijnen worden geproduceerd zijn deze dus biologisch. Op zich hebben we dit niet nodig voor de verkoop, want er zal geen verkoop zijn. Alles is voor de leden en aandeelhouders.

Biodynamisch

We staan open voor alle inzichten hieromtrent, maar het is op dit moment nog niet iets waar we ons 100 procent aan zullen houden.

Duurzaamheid

Dat is superbelangrijk voor ons. De wijngaard zo ingericht dat er aandacht is voor een rijk bodemleven en biodiversiteit. Zo wordt de wijngaard geïntegreerd met een voedselbos, hiermee proberen de biologische weerbaarheid te optimaliseren. Overigens zijn de druivenrassen ook geselecteerd op resistentie tegen veel voorkomende ziektes.

Circulariteit

Ook dit is een belangrijk onderdeel. Door een rijk bodemleven is het niet nodig externe mest toe te voegen. We accepteren dat het oogstvolume hierdoor kleiner is, we gaan immers voor de kwaliteit.

Stikstof

Wij mogen onze landbouwgronden in dit kleine land niet misbruiken als stortplaats voor stikstof uit Zuid Amerika. Via het krachtvoer wordt stikstof geïmporteerd uit de soja plantages in Zuid Amerika. De mest wordt daarna gedumpt op onze landbouwgronden.

Door regels van overheden en banken zitten boeren in Nederland gevangen in klassieke verdienmodellen die onze grond vervuilen. Het is nu aan de overheid om deze regels aan te passen op de nieuwe tijd en boeren de mogelijkheid te geven om over te schakelen om natuur-inclusieve landbouw.